Oikeustiede:forum

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

forum | oikeuspaikka | foorumi | tuomioistuin

forum
oikeuspaikka
foorumi
tuomioistuin (toimivaltainen)
Definition oikeuspaikka, foorumi ja (toimivaltainen) tuomioistuin -termien latinankielinen vastine
Explanation

Oikeuskielessä sanaa käytetään yhteyksissä, joissa on kyse siitä, missä tuomioistuimessa asia on käsiteltävä. Termi viittaa siis tuomioistuimen toimivaltaan ja kuuluu prosessioikeuden alaan.

Sanan suomen kieleen mukautettu muoto on foorumi. Tämä muoto on kuitenkin verrattain harvinainen suomalaisessa oikeuskirjallisuudessa. Kuvaavaa on, että verkkohaussa (joulukuussa 2013) ilmaus forumsäännökset tuotti yli 200 osumaa, mutta ilmaus foorumisäännökset ei yhtään osumaa.

Klassisessa latinassa o-äänne lausuttiin forum-sanassa lyhyenä. Tätä ääntämistä noudatetaan suomalaisessa lakimieslatinassa. Niillä kielialueilla, joilla ei tehdä selkeää erottelua pitkien ja lyhyiden vokaalien välillä (kuten englannin- ja ranskankielisissä maissa), lakimiehet lausuvat forum-sanan o-äänteen yleensä puolipitkänä. Tämä selittänee sen, että vierassanassa foorumi on kaksi o-kirjainta.

Tuomioistuimeen ylipäätään viitataan latinalaisessa oikeuskielessä muilla termeillä. Näitä ovat mm. curia, tribunal, judicium ja dicasterium.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Related Concepts

Sources

MattilaH2000b, s. 269-322, MattilaH2005, s. 83-88, MattilaH2013, s. 161-201, PitkärantaR2001, TuoriK2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2021: Oikeustiede:forum. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:forum.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →