Oikeustiede:oikeuspaikka

    Tieteen termipankista

    oikeuspaikka

    oikeuspaikka
    Määritelmä kyseisen asian laillinen tuomioistuin eli forum, joka liitetään lähinnä tuomioistuimen alueelliseen toimivaltaan
    Selite

    Laissa määrätyt oikeuspaikat voidaan jaotella ensinnäkin yleiseen (forum generale) ja erityisiin (fora specialia). Yleisellä oikeuspaikalla tarkoitetaan sitä tuomioistuinta, joka on toimivaltainen käsittelemään kaikki tiettyä henkilöä vastaan nostetut jutut, ellei muuta ole laissa erityisesti säädetty. Erityinen oikeuspaikka on taas kysymyksessä silloin, kun joku muu kuin yleisen oikeuspaikan tuomioistuin on erityisen säännöksen perusteella toimivaltainen käsittelemään tietynlaisen jutun. Yleinen oikeuspaikka on siis pääsääntö ja erityiset oikeuspaikat siitä tehtyjä poikkeuksia.

    Jutun laillinen oikeuspaikka (tuomioistuin) voi olla joko yksinomainen taikka muiden laillisten oikeuspaikkojen kanssa kilpaileva eli valinnainen. Oikeuspaikkasäännökset voivat edelleen olla ehdottomia (absoluuttisia) taikka tahdonvaltaisia (dispositiivisia). Meillä oikeuspaikkasäännökset rikosasioissa ovat ehdottomia, kun taas riita-asioissa ne ovat pääsääntöisesti tahdonvaltaisia. Viimeksi mainitussa tapauksessa asianosaiset voivat tehdä oikeuspaikkasopimuksen eli prorogaatiosopimuksen siitä, missä tuomioistuimessa asia käsitellään.

    Yleisessä kielenkäytössä oikeuspaikalla ymmärretään myös tuomioistuimen istuntopaikkaa eli paikkaa, jossa oikeudenkäynti tapahtuu (käräjäpaikka).

    Käytetyt lähteet:

    Oikeudenkäymiskaari, 10 luku, Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa (689/1997), 4 luku
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Antti Jokela

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    EIF-IV, LappalainenJ2012, s. 299-310, FrändeD2012, s. 387-397

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:oikeuspaikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuspaikka.)