Oikeustiede:ryhmäkuri eduskunnassa

  Tieteen termipankista

  ryhmäkuri eduskunnassa

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  ryhmäkuri eduskunnassa
  Määritelmä se tapa, jolla eri eduskuntaryhmät pyrkivät huolehtimaan siitä, että ryhmään kuuluvat kansanedustajat (äänestys)käyttäytymisessään noudattavat ryhmässä päätettyjä linjauksia
  Selite

  Eduskuntaan tullaan valituiksi jotakuinkin yksinomaan vain puolueiden ehdokaslistoilta (ks. puoluetoiminta). Saman puolueen listoilta valituiksi tulleet kansanedustajat ovat käytännössä järjestäytyneet omiksi ryhmikseen. Eduskuntaryhmät ja niiden toiminta ovat oleellinen, välttämätön elementti 200 kansanedustajan toiminnan jäsentämisessä eduskunnan toiminnaksi.

  Lähtökohtaisesti kansanedustajalla on toimintavapaus, jota äänestäjät, puolue-elimet tai eduskuntaryhmä eivät voi rajoittaa sitovin ohjein. Käytännössä eduskuntaryhmällä on kuitenkin merkittäviä mahdollisuuksia vaikuttaa ryhmään kuuluvan edustajan käyttäytymiseen edustajantoimessa (ks. laajempi kuvaus).
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Mikael Hidén

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 12.7.2024: Oikeustiede:ryhmäkuri eduskunnassa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ryhmäkuri eduskunnassa.)