Oikeustiede:ryhmäkuri eduskunnassa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ryhmäkuri eduskunnassa

ryhmäkuri eduskunnassa
Definition se tapa, jolla eri eduskuntaryhmät pyrkivät huolehtimaan siitä, että ryhmään kuuluvat kansanedustajat (äänestys)käyttäytymisessään noudattavat ryhmässä päätettyjä linjauksia
Explanation Eduskuntaan tullaan valituiksi jotakuinkin yksinomaan vain puolueiden ehdokaslistoilta (ks. puoluetoiminta). Saman puolueen listoilta valituiksi tulleet kansanedustajat ovat käytännössä järjestäytyneet omiksi ryhmikseen. Eduskuntaryhmät ja niiden toiminta ovat oleellinen, välttämätön elementti 200 kansanedustajan toiminnan jäsentämisessä eduskunnan toiminnaksi. Lähtökohtaisesti kansanedustajalla on toimintavapaus, jota äänestäjät, puolue-elimet tai eduskuntaryhmä eivät voi rajoittaa sitovin ohjein. Käytännössä eduskuntaryhmällä on kuitenkin merkittäviä mahdollisuuksia vaikuttaa ryhmään kuuluvan edustajan käyttäytymiseen edustajantoimessa (ks. laajempi kuvaus).
Additional Information
Kirjoittaja: Mikael Hidén

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.2.2020: Oikeustiede:ryhmäkuri eduskunnassa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ryhmäkuri eduskunnassa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →