Oikeustiede:hypoteekki

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hypoteekki

hypoteekki
Definition kiinteistön tai muun kohteen panttaaminen kirjaamisen avulla tai luovuttamatta pantattavan esineen tai vastaavan kohteen hallintaa velkojalle
Explanation Käsitteellä viitataan kiinteistöpanttioikeuteen, mutta sillä voidaan laajemmassa merkityksessä viitata panttaustapoihin, joissa panttioikeus syntyy rekisteröinnin avulla tai luovuttamatta panttiesineen hallintaa velkojalle. Kiinteistöpanttioikeuden yhteydessä viitataan panttioikeuden kohteen jäämiseen pantinantajan hallintaan ja kiinnitykseen panttioikeuden välttämättömänä edellytyksenä. Käsitettä voidaan pitää vanhahtavana ja epätarkkana. Sitä käytetään edelleen esimerkiksi Suomen hypoteekkiyhdistyksessä ja puhuttaessa hypoteekkikanteesta ja hypoteekkilainoista. Viimeksi mainittujen yhteydessä viitataan kuitenkin usein laajemmin asuntolainoihin, jolloin panttivakuutena käytetään kiinteän omaisuuden lisäksi osake- ja muita huoneistoja.
Monen tyyppisiä irtaimia esineitä tai oikeuksia pantataan kiinnityksen tai rekisteröinnin avulla, lakisääteisen panttioikeuden syntymisen kautta tai luovuttamatta oikeuden kohdetta velkojan hallintaan. Esimerkkeinä voidaan viitata kulkuneuvokiinnityksiin, yrityskiinnitykseen, panttaukseen arvo-osuusjärjestelmässä, meripanttioikeuteen ja patentin panttaamiseen. Olennaista tällöin on ero käteispanttaukseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Ilmari Niemi

Related Concepts

Sources

HavansiE1992

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Oikeustiede:hypoteekki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hypoteekki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →