Kielitiede:allatiivi

    Tieteen termipankista

    allatiivi

    ulkotulento (vanhentunut)
    allatiivi
    Määritelmä ulkopaikallissija, joka perusmerkityksessään ilmaisee tulemista jonkin päälle, pinnalle tai läheisyyteen
    Selite

    Itämerensuomalaisissa kielissä allatiivi on ulkopaikallissijoihin kuuluva tulosija eli se ilmaisee liikettä kohti (vrt. olosija, erosija). muita uralilaisissa kielissä esiintyviä erosijoja ovat illatiivi ja latiivi. Allatiivin sijapääte suomessa on -lle (esim. lattia-lle). Allatiivin keskeisimmät merkitykset ovat jonkin päälle (esim. kato-lle) tai luokse (esim. talo-lle) siirtyminen sekä vastaanottajan (esim. miehe-lle) ilmaiseminen. Itämerensuomalaisten kielten lisäksi unkarissa esiintyy allatiivi, joka ilmaisee luokse saapumista.

    Myös muissa uralilaisissa kielissä esiintyy allatiiviksi kutsuttuja sijoja. Mordvalais- ja permiläisten kielten vanhemmissa kieliopeissa allatiivia käytetään sijasta, joka on oikeastaan datiivi. Mordvalaiskielissä kyseistä sijaa käytetään toisinaan myös fyysisen toiminnan päätepisteen ilmaisemiseen, joten termi on jossain määrin sopiva. Permiläisissä kielissä sen sijaan kyseinen sija ilmaisee ainoastaan vastaanottajaa, hyötyjää ja muita datiivin alaan tyypillisesti kuuluvia merkityksiä, ja näin ollen termi allatiivi ei ole sopiva kyseiselle sijalle.

    Termiä allatiivi käytetään joskus myös tulosijan nimityksenä sijasysteemeissä, joissa on vain yksi olo-, yksi ero- ja yksi tulosija. Tällöin termi allatiivi viittaa yleiseen tulosijaan (esimerkiksi australialaisessa wambayan kielessä). Tällainen termin käyttö on hieman ongelmallista, sillä allatiivilla on terminä myös tarkempi, esimerkiksi suomessa käytössä oleva merkitys.

    Termiä allatiivi on ensimmäisenä käyttänyt todennäköisesti Gustav Renvall.
    VISK2008 Allatiivi on konkreettisessa merkityksessään tulosijamerkityksinen ulkopaikallissija, jonka pääte on -lle: minulle, pöydälle, Rovaniemelle; tuoksuu hyvälle (» § 1257).

    Erikieliset vastineet

    allatiivosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
    allative caseenglanti (English)
    allativinarinsaame (anarâškielâ)
    allatiivkoltansaame (nuõrttsääʹmǩiõll)
    allatijvvaluulajansaame (julevsámegiella)
    allatiivapohjoissaame (davvisámegiella)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BartensR1999, CreisselsD2011, HaspelmathM2011, Kenesi&Szécsényi2022, NordlingerR1998, WiedemannF1884, VISK2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:allatiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:allatiivi.)