Oikeustiede:sopimusoikeus
sopimusoikeus
sopimusoikeus |
Sopimusoikeus jakaantuu kahteen osaan. Yleinen sopimusoikeus sisältää sopimuksissa yleensä noudatettavat periaatteet ja normit. Moni asia olisi yleisten periaatteiden varassa. Erityisessä sopimusoikeudessa puolestaan selvitetään kunkin sopimustyypin omat, juuri sitä koskevat säännöt. Erityinen sopimusoikeus jakaantuukin sopimustyypeittäin osiin. Joitakin sopimustyypeistä on säännelty lailla, suurta osaa ei. Sääntelykin on usein puutteellista. Yleisillä sopimusoikeudellisilla periaatteilla on käytännössä suuri merkitys.
Sopimuksia tehdään muutoinkin kuin erityisellä sopimusoikeuden alueella. Sopimusoikeuden merkitys ulottuu muillakin oikeuden aloilla tehtäviin sopimuksiin. Esimerkiksi hallinto-oikeudessa, kauppaoikeudessa, työoikeudessa sekä perhe- ja perintöoikeudessa on omia sopimustyyppejään. Niiden sääntely ei ole täydellistä, joten aukkopaikkojen oma merkityksensä on yleisillä sopimusoikeudellisilla periaatteilla.
Suomen sopimusoikeudellisten sääntöjen yhteydessä on huomattava myös Suomen EU-jäsenyys. Siitä seuraa se, että EU:n antama asetus on suoraan Suomessa noudatettavaa oikeutta. Direktiivi tulee osaksi Suomen oikeutta, kun se on pantu täytäntöön säätämällä sitä koskeva laki. Valtio ei voi kuitenkaan omaksi edukseen jättää direktiiviä täytäntöön panematta. EU-oikeuden merkitystä on selvitetty eurooppaoikeutta koskevassa osuudessa.Kirjoittaja: Ari Saarnilehto
Lähikäsitteet
- eurooppaoikeus
- hallinto-oikeus
- kauppaoikeus
- perhe-ja perintöoikeus
- sopimus
- työoikeus
- vahingonkorvausoikeus
- varallisuusoikeus
- velvoiteoikeus
Käytetyt lähteet
EIF-I, Halila&Hemmo2008, HemmoM2003b, HemmoM2003, PöyhönenJ1988, PöyhönenJ2003, Saarnilehto&al2012, TaxellLE1992, TelarantaKA1990, WilhelmssonT1987, WilhelmssonT1991, WilhelmssonT2008
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:sopimusoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimusoikeus.)