Oikeustiede:työoikeus

    Tieteen termipankista

    työoikeus

    työoikeus
    Määritelmä työsuhdetta koskevien ja työsuhteeseen asiallisesti liittyvien säännösten kokonaisuus
    Selite

    Työoikeus on yksi voimassa olevan oikeuden ala, ts. oppi- ja tutkimusaine. Oikeudenalajaottelussa työoikeus kuuluu yksityisoikeuteen, mutta sillä on kytkentöjä julkisoikeuteen. Nykyisen kaltaisen työoikeudellisen sääntelyn syntyhetkenä oli 1800-luvun lopun teollistuminen ja siihen liittynyt tehdastyöväen suojan tarve. Kuitenkin vasta 1940-luvulla työoikeus tunnustettiin Suomessa itsenäiseksi oikeudenalaksi.

    Työoikeus jaetaan usein kolmeen osa-alueeseen, joita ovat yksilöllinen työoikeus, kollektiivinen työoikeus ja työntekijän sosiaaliturvaa koskevien säännösten muodostama kokonaisuus.

    Yksilölliseen tai ns. individuaaliseen työoikeuteen kuuluvat yksittäisen työnantajan ja työntekijän välistä työsuhdetta koskevat normit. Vuonna 2001 voimaan tullut työsopimuslaki (55/2001) on keskeinen työsuhdetta sääntelevä laki ja sitä kutsutaankin työoikeuden peruslaiksi. Kollektiiviseen työoikeuteen kuuluvat työehto- ja virkaehtosopimuslait sekä nojalla solmitut työ- ja virkaehtosopimukset, työtuomioistuinta ja työriitojen sovittelua sekä työnantajan ja työntekijöiden yhteistoimintaa koskevat säännökset. Työntekijän sosiaaliturvalla tarkoitetaan ns. työsidonnaista sosiaaliturvaa, johon kuuluvat työeläkkeitä, tapaturmavakuutusta, työttömyysturvaa ja sairausvakuutusta koskevia säännöksiä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:työoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työoikeus.)