Oikeustiede:Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja

    Tieteen termipankista

    Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja

    Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja
    Määritelmä monenkeskinen valtiosopimus, jolla Yhdistyneet kansakunnat (YK) on perustettu ja jossa on sovittu YK:n päämääristä, toimintaperiaatteista, toimielimistä ja alajärjestöistä
    Selite

    Peruskirja antaa sopimuspuolille tiettyjä oikeuksia ja asettaa tiettyjä velvollisuuksia. Peruskirja sisältää lisäksi määräyksiä ei-jäsenten asemasta kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, vaikka valtiosopimukset eivät yleisen valtiosopimusoikeuden mukaan sido niitä valtioita, jotka eivät ole sopimuksen osapuolia. Maailmanjärjestö ei myöskään voi puuttua valtioiden sisäisiin asioihin muutoin kuin peruskirjassa määritellyn toimivaltansa puitteissa. YK on valtioiden väliseen yhteistyöhön perustuva kollektiivinen turvallisuusjärjestelmä (ks. kollektiivinen turvallisuus).

    YK:n peruskirja allekirjoitettiin 26. kesäkuuta 1945 San Franciscossa. Kysymyksessä on asiakirja, joka yhtäältä pohjautuu menneeseen ja toisaalta sisältää pitkälle meneviä visioita tulevaisuuteen. Sen hyväksyminen osui suureen kansainväliseen murroskohtaan.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Erkki Kourula ja Tarja Långström

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Chesterman&al(toim.)2016, LeismaI(toim.)2009, Simma&al(toim.)2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 12.9.2024: Oikeustiede:Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja.)