Oikeustiede:ylikansallinen toimivalta
ylikansallinen toimivalta
ylikansallinen toimivalta | |||
ylikansallinen kompetenssi |
Kansainvälisen järjestön toimivalta määrää ne toimet, joihin järjestö voi ryhtyä kansainvälisen ja kansallisen oikeuskelpoisuutensa rajoissa. Mikäli järjestön peruskirjassa ei ole määräyksiä sen sopimuksentekovaltuuksista, valtuudet määräytyvät järjestön tehtävien mukaan. Kansainvälisten järjestöjen implisiittinen toimivalta on vakiintunut valtiokäytännössä perussopimusten tulkinnan kautta.
Useimpien järjestöjen jäsenet eivät ole halunneet antaa järjestölle ylikansallista toimivaltaa. Mikäli enemmistöpäätökset ovat mahdollisia, ne ovat yleensä luonteeltaan suosituksia. Tämä koskee esimerkiksi YK:n yleiskokouksen päätöksiä lukuun ottamatta tapauksia, joissa on kysymys järjestön jäsenyydestä, budjetista tai sisäisestä hallinnosta. Erityisesti Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston ja Euroopan unionin päätöksenteossa on kuitenkin ylikansallisia piirteitä.
Käytetyt lähteet: EU:n oikeuden perusteet (2016) https://publications.europa.eu/fi/web/general-publications/publicationsKirjoittajat: Erkki Kourula ja Tarja Långström
Lähikäsitteet
- Euroopan unionin toimielin- ja päätöksentekojärjestelmä
- kollektiivinen turvallisuus
- valtion toimivalta
- valtioriitojen ratkaiseminen
- voimankäyttö kansainvälisissä suhteissa
- Yhdistyneet kansakunnat
- Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja
- Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto
- Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous
Käytetyt lähteet
Chesterman&al(toim.)2016, LeismaI(toim.)2009, Simma&al(toim.)2012, McCormickJ2010
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:ylikansallinen toimivalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ylikansallinen toimivalta.)