Oikeustiede:kollektiivinen turvallisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kollektiivinen turvallisuus

kollektiivinen turvallisuus
Definition kansainvälisellä tasolla, yleensä kansainvälisellä sopimuksella perustettu järjestelmä, jossa jäsenet sitoutuvat kollektiiviseen vastuuseen, jos jotakin sen jäsentä kohtaan käytetään voimaa tai uhataan sillä
Explanation

Maailmansotien välisenä aikana Kansainliitossa kehitettiin kollektiivisen turvallisuuden järjestelmä, joka kuitenkin osoittautui tehottomaksi. Nykyisin tärkein yleiskansainvälinen järjestelmä valtioiden turvallisuuden takaamiseksi pohjautuu Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaan. Sen perustana on Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston VII luvun mukainen toimivalta rauhan rikkoutumisen uhan, rauhan rikkomisen tai hyökkäysteon tilanteessa.

Kollektiivisia turvallisuusjärjestelmiä esiintyy myös alueellisella tasolla. Sellaisia ovat Amerikan valtioiden järjestö, Arabiliiga ja Afrikan yhtenäisyysjärjestö sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ). Näissä järjestöjen turvallisuusjärjestelmissä on joitakin samoja piirteitä kuin YK:n järjestelmässä.
Additional Information
Kirjoittajat: Erkki Kourula ja Tarja Långström

Related Concepts

Sources

KoskenniemiM1994, Chesterman&al(toim.)2016, Simma&al(toim.)2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.10.2021: Oikeustiede:kollektiivinen turvallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kollektiivinen turvallisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →