Oikeustiede:Yhdistyneet kansakunnat
Yhdistyneet kansakunnat
Yhdistyneet kansakunnat |
Määritelmä
vuonna 1945 perustettu maailmanlaajuinen kansainvälinen järjestö, joka pyrkii edistämään rauhaa, turvallisuutta ja valtioiden välisiä ystävällisiä suhteita sekä yhteistyötä monilla eri aloilla, ml. ihmisoikeuksien alalla
Selite
Yhdistyneet kansakunnat (lyh. YK) on valtioiden välisellä sopimuksella perustettu maailmanjärjestö. Tässä sopimuksessa eli Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjassa valtiot sitoutuivat mm. noudattamaan järjestön päämääriä ja periaatteita, sopivat jäsenyyden ehdoista, perustivat järjestön toimielimet sekä hyväksyivät toimenpiteet ja menettelytavat järjestön päämäärien saavuttamiseksi ja sen suhteiden järjestämiseksi alueellisten järjestöjen kanssa. YK:n pääelimiä on kuusi: yleiskokous (ks. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous), turvallisuusneuvosto (ks. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto), talous ja sosiaalineuvosto, huoltohallintoneuvosto, kansainvälinen tuomioistuin ja pääsihteerin alainen kansainvälisistä virkamiehistä koostuva sihteeristö.
Lisätiedot
Kirjoittajat: Pirkko Kourula, Erkki Kourula ja Tarja Långström
Kirjoittajat: Pirkko Kourula, Erkki Kourula ja Tarja Långström
Lähikäsitteet
- kansainvälisen kauppaoikeuden toimikunta
- kansainväliset järjestöt
- kollektiivinen turvallisuus
- Yhdistyneiden kansakuntien peruskirja
- Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto
- Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous
- ylikansallinen toimivalta
Käytetyt lähteet
Chesterman&al(toim.)2016, LeismaI(toim.)2009, Simma&al(toim.)2012
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:Yhdistyneet kansakunnat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Yhdistyneet kansakunnat.)