Oikeustiede:Yhdistyneet kansakunnat

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Yhdistyneet kansakunnat

Yhdistyneet kansakunnat
Definition vuonna 1945 perustettu maailmanlaajuinen kansainvälinen järjestö, joka pyrkii edistämään rauhaa, turvallisuutta ja valtioiden välisiä ystävällisiä suhteita sekä yhteistyötä monilla eri aloilla, ml. ihmisoikeuksien alalla
Explanation Yhdistyneet kansakunnat (lyh. YK) on valtioiden välisellä sopimuksella perustettu maailmanjärjestö. Tässä sopimuksessa eli Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjassa valtiot sitoutuivat mm. noudattamaan järjestön päämääriä ja periaatteita, sopivat jäsenyyden ehdoista, perustivat järjestön toimielimet sekä hyväksyivät toimenpiteet ja menettelytavat järjestön päämäärien saavuttamiseksi ja sen suhteiden järjestämiseksi alueellisten järjestöjen kanssa. YK:n pääelimiä on kuusi: yleiskokous (ks. Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous), turvallisuusneuvosto (ks. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto), talous ja sosiaalineuvosto, huoltohallintoneuvosto, kansainvälinen tuomioistuin ja pääsihteerin alainen kansainvälisistä virkamiehistä koostuva sihteeristö.
Additional Information
Kirjoittajat: Pirkko Kourula, Erkki Kourula ja Tarja Långström

Related Concepts

Sources

Chesterman&al(toim.)2016, LeismaI(toim.)2009, Simma&al(toim.)2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.10.2021: Oikeustiede:Yhdistyneet kansakunnat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Yhdistyneet kansakunnat.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →