Oikeustiede:vuokrasopimus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vuokrasopimus

vuokrasopimus
Definition Sopimus, jolla esineen omistaja tai käyttöoikeuden haltija (vuokranantaja) luovuttaa vastiketta vastaan toiselle (vuokralainen, vuokramies) määräysvallassaan olevan käyttöoikeuden määräajaksi tai toistaiseksi. Asia voidaan lyhyesti sanoa niin, että vuokrasopimuksella vuokrataan kohde vuokralaiselle. Vuokrasopimukset voidaan jakaa eri kokonaisuuksiin sen perusteella, mihin käyttöoikeus kohdistuu. Kohteena voi olla esimerkiksi irtain esine, maa-alue tai rakennus taikka sen osa.
Explanation Sopimuksella tarkoitetaan sopijapuolten tahdonilmaisuista muodostuva kokonaisuus, jota osapuolet ovat sitoutuneet noudattamaan. Sopimus -nimitystä voidaan käyttää asiakirjastakin, mutta tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan sovittujen ehtojen kokonaisuutta. Lisäksi lähtökohtana on se, että osapuolet ovat velvollisia noudattamaan niitä säännöksiä, joita lain mukaan sovelletaan sovittuun kokonaisuuteen. Aukkopaikkoja täydentävät myös yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet. Jotta voidaan puhua vuokrasopimuksesta, sovittujen ehtojen tulee olla sellaiset, että vuokra –nimisen oikeustoimen edellytykset täyttyvät. Kohteesta riippuen voidaan vuokrasopimuksen nimi muodostaa suoraan oman vuokratyypin nimen mukaan, kuten huoneenvuokrasopimus tai maanvuokrasopimus.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, HemmoM2003b, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Oikeustiede:vuokrasopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vuokrasopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →