Oikeustiede:valtioneuvoston ennakointiverkosto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

valtioneuvoston ennakointiverkosto

valtioneuvoston ennakointiverkosto
Definition ministeriöiden välinen yhteistyöelin ja tiedonvaihdon foorumi tulevaisuuden ennakointiin liittyvissä asioissa
Explanation

Ennakointiverkosto on osa käytännössä kehittyneitä ja tavallisella lailla toteutettuja hallitusvallan käytön koordinointirakenteita, jotka johtuvat siitä, että perustuslain tarkka toimivaltajako- ja päätöksentekomenettelyjen sääntely ei täysin vastaa nykyaikaisen hallinnon tarpeita. Tämän ilmiön klassinen esimerkki on hallituksen iltakoulu, ja sitä ilmentävät myös mm. tulosohjausjärjestelmä, budjettikehysmenettely, politiikkaohjaus ja ns. budjettiriihi.

Tulevaisuuden ennakoinnilla tarkoitetaan järjestelmällistä ja osallistavaa prosessia, jossa kerätään, arvioidaan ja analysoidaan tietoa sekä laaditaan perusteltuja kuvia ja visioita keskipitkän ja pitkän aikavälin tulevaisuudesta.

Kaikki ministeriöt tekevät omaa hallinnonalaansa koskevaa ennakointityötä. Ministeriöiden ennakointi palvelee mm. hallinnonalan strategista suunnittelua ja ohjausta sekä valtioneuvoston päätöksentekoa. Valtioneuvoston ennakointiverkostossa tuodaan yhteiseen käsittelyyn hallinnonalojen ennakointityön tuloksia.

Valtioneuvoston kanslian asettaman verkoston toimikausi kestää hallituskauden loppuun. Verkostossa on jäseniä kaikista ministeriöistä, ja sen puheenjohtajuus kiertää ministeriöiden kesken.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2021: Oikeustiede:valtioneuvoston ennakointiverkosto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtioneuvoston ennakointiverkosto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg