Oikeustiede:sopimusrikkomus
sopimusrikkomus
sopimusrikkomus |
Sopimusrikkomukset voidaan erottaa toisesta suoritushäiriöiden päätyypistä oikeustoimen pätemättömyydestä siinä, että sopimusrikkomus ei vaikuta itse sopimussidonnaisuuden olemassaoloon tai jatkumiseen.
Sitä osapuolta, jonka suorituksessa sopimusrikkomus ensi kädessä ilmenee, nimitetään velalliseksi ja toista osapuolta velkojaksi. Sopimusrikkomuksen ei tarvitse johtua velallisesta (objektiivinen suoritushäiriökäsite), vaan se voi johtua osapuolista riippumattomasta ulkopuolisesta syystä. Jos sopimusrikkomus johtuu toisesta osapuolesta kuin velallisesta, ei ole kyseessä velallisen vaan velkojan sopimusrikkomus (ks. velkojan viivästys). Sopimusrikkomuksen käsite ei liioin edellytä, että vastapuolella olisi häiriön johdosta oikeusseuraamusvaade.
Sopimusrikkomuksen tyyppeinä pidetään yleensä suoritusvirhettä (ks. virhe) ja viivästystä.
Sopimusrikkomusten seuraamuksina tulevat kysymykseen velvoitteiden tehosteet. Näitä ovat mm. luontoissuoritus koskeva vaade, positiivisen sopimusedun mukainen vahingonkorvaus, hinnanalennus, pidättämisoikeus sopimussuhteissa ja sopimuksen purku. Vetäytyminen sopimuksesta on seuraamusten puolesta toisinaan aihetta erottaa muista sopimusrikkomuksista. Esimerkiksi tilauskaupassa tilaajan ilmoitettua vetäytymisestään myyjän on keskeytettävä sopimuksen täyttämistoimet, jolloin myyjälle tulevasta vahingonkorvauksesta vähennetään säästyneet kulut.
Velvoitteiden tehosteina ilmenevän sopimusvastuun rajoituksina on sovellettu muun muassa ylivoimaista estettä, mahdottomuutta ja liikavaikeutta. Sopimuksen sovittelu ja sosiaalinen suorituseste ovat vähentäneet muiden vastuunrajoitusten merkitystä.Kirjoittaja Matti Rudanko
Lähikäsitteet
- ennakoitu sopimusrikkomus
- liikavaikeus
- luontoissuoritus
- mahdottomuus
- oikeustoimen pätemättömyys
- pidättämisoikeus sopimussuhteissa
- positiivinen sopimusetu
- sopimuksen purku
- sopimuksen sovittelu
- sosiaalinen suorituseste
- suoritushäiriö
- velkojan viivästys
- velvoitteiden tehosteet
- vetäytyminen sopimuksesta
- viivästys
- virhe
- ylivoimainen este
Käytetyt lähteet
HemmoM2003a, s. 109, RudankoM1988, TaxellLE1972, WilhelmssonT1987
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:sopimusrikkomus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimusrikkomus.)