Oikeustiede:viivästys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

viivästys

viivästys
Definition sopimussuhteessa ilmenevä suoritushäiriö, joka johtuu siitä, ettei suoritusta tehdä sopimuksen edellyttämänä aikana tai ettei sitä tehdä lainkaan
Explanation Sopimuksissa suorituksen tekemiselle sovitaan normaalisti tietty ajankohta tai, ellei asiasta ole sovittu, oletetaan suoritus tehtäväksi kohtuullisen ajan kuluessa sopimuksen tekemisestä. Ellei suoritusta kuitenkaan tehdä määräaikana, on kysymyksessä suoritusvelvollisen viivästys.

Erityisen runsaasti on viivästystä koskevia määräyksiä kauppalaissa. Kauppalain (355/1987) viivästys-käsite on neutraali sikäli, että viivästyksellä tarkoitetaan kaikkia viivästymisiä siitä riippumatta, mikä on viivästyksen syynä. Sen vuoksi on viivästyksen seuraamuksia tarkasteltava tapauskohtaisesti. Ellei suoritusta tapahdu lainkaan tai se myöhästyy, mm. seuraavat tilanteet ovat mahdollisia:
- omasta suorituksestaan saa pidättyä (10 ja 42 §),
- suoritukseen voidaan velvoittaa (22, 52 ja 53 §),
- suorittamisvelvollisuutta ei ole esteen tai liikavaikeuden vuoksi (23 §),
- sopimuksen saa purkaa (25, 26, 54 ja 56 §),
- viivästyvä osapuoli on velvollinen vahingonkorvaukseen tai vapautuu siitä hyväksyttävän esteen perusteella (27 ja 57 §).

Viivästysseuraamuksiin voi johtaa myös ns. ennakkoviivästys, jolloin jo ennen suorittamisen ajankohtaa voidaan päätellä, ettei suoritusta tulla ajoissa tekemään.
Additional Information
Kirjoittajat: Eero Routamo ja Mika Hemmo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.7.2020: Oikeustiede:viivästys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:viivästys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →