Oikeustiede:liikavaikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

liikavaikeus | taloudellinen mahdottomuus

liikavaikeus
taloudellinen mahdottomuus
Definition tilanne, jossa sopimussuoritus ei ole käynyt mahdottomaksi, mutta jossa sen täyttäminen vaatisi sopimuksen osapuolelta kohtuuttomia taloudellisia uhrauksia
Explanation Liikavaikeus on toisinaan rinnastettu ylivoimaiseen esteeseen sopimusvastuun rajoituksena, mutta liikavaikeuden on katsottu toteutuvan lievemmin edellytyksin kuin ylivoimaisen esteen. Myös liikavaikeuden oikeusseuraamuksena on velallisen vapautuminen suoritusvelvollisuudestaan tai sen täyttämättä jäämisestä johtuvasta vahingonkorvauksesta tai suoritusvelvollisuuden sovittelu. Luonnollisesti sopimuksen täyttämisestä vapautuva velallinen menettää oikeutensa sopimukseen perustuvaan vastasuoritukseen.

Liikavaikeusajattelun avulla on pyritty käsittelemään olosuhteiden muuttumisen vaikutuksia sopimussuhteissa. Sitä ei kuitenkaan ole yleensä pidetty riittävänä keinona sopimussidonnaisuuden muuttamiseksi esimerkiksi 1970- ja 1980-luvun öljykriisien luokkaa olevien kustannusmuutostenkaan perusteella.

Sopimuksen sovittelu on vähentänyt liikavaikeuden merkitystä. Taloudellinen mahdottomuus voidaan ottaa huomioon myös vastuurajoitusperusteeksi tunnustetun sosiaalisen suoritusesteen puitteissa.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Rudanko

Related Concepts

Sources

HalilaH1985, HemmoM2005, s. 167, Hoppu&Aro1976

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2021: Oikeustiede:liikavaikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liikavaikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →