Oikeustiede:sisämarkkinat

    Tieteen termipankista

    sisämarkkinat | yhteismarkkinat

    sisämarkkinat
    yhteismarkkinat
    Määritelmä Euroopan talousalueeseen kuuluvien jäsenvaltioiden muodostama markkina-alue, jossa tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuminen sallitaan maasta toisen ilman tullimaksuja tai muita mahdollisia esteitä ja jossa Euroopan talousalueeseen kuuluvat kansalaiset voivat vapaasti asua, työskennellä, opiskella tai harjoittaa liiketoimintaa
    Selite

    Euroopan taloudellinen yhdentyminen on alkanut yhteismarkkinoista (engl. Common Market) ja edennyt sisämarkkinoihin (engl. Internal Market). Yhteismarkkinat-käsitettä käytettiin alun perin Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksessa, jolloin yhteismarkkinoilla tarkoitettiin kaikkien Euroopan yhteisön sisäisen vaihdannan esteiden poistamista, jotta jäsenvaltioiden markkinat voitaisiin yhdistää yhtenäiseksi markkina-alueeksi. Tuotannontekijöiden vapaa liikkuvuus yhteisön markkina-alueella tuli taata niin tavaroille, palveluille, työvoimalle kuin myös pääomalle.

    Sisämarkkinat-termillä viitataan ns. sisämarkkinaohjelmaan, joka lanseerattiin 1980-luvulla yhteismarkkinoiden toiminnan tehostamiseksi. Sisämarkkinaohjelma perustuu komission valkoiseen kirjaan, joka sisälsi noin 300 lainsäädäntöaloitetta sisämarkkinoiden toteuttamiseksi. Sisämarkkinaohjelman edellyttämät muutokset perustamissopimukseen toteutettiin Euroopan yhtenäisasiakirjalla (engl. Single European Act), jonka jäsenvaltiot allekirjoittivat vuonna 1986 ja joka astui ratifiointikierroksen jälkeen voimaan vuonna 1987. Yhtenäisasiakirjalla sitouduttiin sisämarkkinoiden toteuttamiseen, joka tuli saattaa päätökseen vuoden 1992 loppuun mennessä. Sisämarkkinat-termillä viitataan siis nimenomaisesti 1980-luvun sisämarkkinaohjelmaan, kun taas yhteismarkkinat-termillä kuvataan aikaa ennen sisämarkkinaohjelmaa.

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen SEUT 26(2) artiklassa sisämarkkinat määritellään alueeksi, "– – jolla ei ole sisäisiä rajoja ja jolla tavaroiden, henkilöiden palvelujen ja pääomien vapaa liikkuvuus taataan perussopimusten määräysten mukaisesti."

    Sisämarkkinoilla on suuri merkitys Euroopan talousalueeseen kuuluvien jäsenvaltioiden vaurauden, talouskasvun ja työllisyyden kannalta. Avoin ja kilpailukykyinen alue edistää muun muassa jäsenvaltioiden välistä liikkuvuutta, kilpailukykyä ja innovointia.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

    Erikieliset vastineet

    Common Market (luo nimityssivu)englanti (English)
    Internal Market (luo nimityssivu)englanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    BarnardC2010, OliverP2010, RaitioJ2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Oikeustiede:sisämarkkinat. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sisämarkkinat.)