Oikeustiede:sisämarkkinaoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sisämarkkinaoikeus

sisämarkkinaoikeus
Definition Euroopan unionin oikeusjärjestelmään kuuluva oikeudenala, joka koostuu voimassa olevasta sisämarkkinoiden toimintaan liittyvästä sääntelystä, mutta myös lainopillisen tutkimuksen alueista, jotka tutkivat sisämarkkinoiden sääntelyyn liittyviä kysymyksiä
Explanation Sisämarkkinaoikeus muodostaa osan aineellista eurooppaoikeutta. Sisämarkkinaoikeudessa on kyse markkinoiden ja tuotannontekijöiden vapauttamisesta kilpailulle Euroopan unionin laajuisella markkina-alueella.

Sisämarkkinaoikeus suppeassa merkityksessä koskee erityisesti neljän sisämarkkinoiden perusvapauden eli tavaroiden, palveluiden, henkilöiden ja pääoman vapaata liikkuvuutta, sijoittautumisoikeutta sekä julkisia hankintoja ja niitä koskevaa sääntelyä. Laajassa merkityksessä sisämarkkinaoikeuden piiriin katsotaan kuuluvaksi myös kilpailuoikeus.

Euroopan unionin sisämarkkinaoikeus ei muodostu kuitenkaan ainoastaan sisämarkkinaoikeudellisista säädöksistä eli kirjoitetusta lainsäädännöstä vaan sen lisäksi erilaisista tavoitteista ja periaatteista, jotka ovat syntyneet muun muassa Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä ja jotka tulee ottaa huomioon sisämarkkinaoikeutta sovellettaessa.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Liisa Penttinen ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

RaitioJ2013, KuoppamäkiP2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.11.2020: Oikeustiede:sisämarkkinaoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sisämarkkinaoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg