Oikeustiede:tulliliitto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tulliliitto

tulliliitto
Definition Euroopan unioniin kuuluvien jäsenvaltioiden muodostama liitto, jonka myötä tullit jäsenvaltioiden välisillä rajoilla on poistettu ja käyttöön on otettu yhteinen tullijärjestelmä talousalueen ulkorajoilla
Explanation Euroopan unionin perustana on tulliliitto, joka on ollut edistänyt Euroopan taloudellista yhdentymistä. Yhteismarkkinoiden keskeisenä piirteenä oli synnyttää tulliunioni silloisen kuuden jäsenvaltion välille. Kauppapolitiikka siirtyi tulliliiton myötä jäsenvaltioilta talousyhteisölle.

Koska tulliliittoon kuuluvien maiden keskinäisessä kaupassa eli sisämarkkinoilla tavarat liikkuvat vapaasti, SEUT 28 artiklan mukaan kiellettyjä ovat vienti- ja tuontitullit sekä kaikki niitä vaikutukseltaan vastaavat maksut jäsenvaltioiden välisessä kaupassa.

Tulliliitolla on yhteinen tullitariffi, jota sovelletaan kaikkiin unionin ulkopuolisiin eli ns. kolmansiin maihin. Yhteinen tullitariffi muodostaa EU:n kauppapolitiikan perustan. EU:n ulkopuolelta, eli ns. kolmansista maista tulevat tuotteet ovat lähtökohtaisesti samassa asemassa jäsenvaltioissa valmistettujen tuotteiden kanssa siitä lähtien, kun ne on saatettu vapaaseen vaihdantaan jossakin jäsenvaltiossa, eli sen jälkeen, kun tuontimuodollisuuksia on noudatettu ja tuotteista on kannettu tullit tai vaikutukseltaan vastaavat maksut, eikä näitä maksuja ole palautettu.

Nykyään Euroopan unionin yhtenäinen tullitoimintaa koskeva tullilainsäädäntö on korvannut pääosin kokonaan jäsenvaltioiden kansallisen tullilainsäädännön.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

BarnardC2010, RaitioJ2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.11.2020: Oikeustiede:tulliliitto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tulliliitto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg