Oikeustiede:sijoittautumisoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sijoittautumisoikeus

sijoittautumisoikeus
Definition yksi Euroopan unionin takaamista perusvapauksista, joka oikeuttaa itsenäisen ammatinharjoittajan harjoittaa muussa jäsenvaltiossa kuin kotimaassaan pysyvää taloudellista toimintaa
Explanation Sijoittautumisoikeudella on läheinen yhteys palveluiden tarjoamisen vapauteen. Sijoittautumisoikeudesta säädetään SEUT 49–55 artikloissa. SEUT 49 artiklan mukaan rajoitukset, jotka koskevat jäsenvaltion kansalaisen vapautta sijoittautua toisen jäsenvaltion alueelle ovat kiellettyjä. Samoin kiellettyjä rajoituksia ovat ne, jotka estävät jäsenvaltion alueella sijoittautuneita jäsenvaltion kansalaisia perustamasta kauppaedustajan liikkeitä, sivuliikkeitä tai tyräryhtiöitä. Sijoittautumisoikeus käsittää oikeuden ryhtyä harjoittamaan itsenäistä ammattia sekä oikeuden perustaa ja johtaa yrityksiä niillä edellytyksillä, jotka sijoittautumisvaltion lainsäädännön mukaan koskevat sen kansalaisia.

Sijoittautumisoikeus eroaa palveluiden tarjoamisen vapaudesta siten, että toiminta toisessa jäsenvaltiossa on pysyvämpää. Tällöin palvelujen tarjoajalla tulee olla pysyvä tukipaikka toisessa jäsenvaltiossa ja tämän vuoksi ammatinharjoittajaan sovelletaan vastaanottavan jäsenvaltion lainsäädäntöä.

Vapaan sijoittautumisoikeuden tavoitteena on edistää itsenäisten ammatinharjoittajien vapaata liikkuvuutta sallimalla toisen jäsenvaltion kansalaisten sijoittautua ammatinharjoittajana uuteen jäsenvaltioon samoilla ehdoilla kuin sen omat kansalaiset.

Sijoittautumisoikeutta voidaan rajoittaa tietyin edellytyksin sisämarkkinoiden perusvapauksien rajoitusperusteiden, kuten oikeuttamisperusteiden tai pakottavien vaatimusten nojalla.
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

BarnardC2010, RaitioJ2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2021: Oikeustiede:sijoittautumisoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sijoittautumisoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg