Oikeustiede:oikeusturva (hallinto-oikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeusturva
hallinto-oikeus

oikeusturva
Definition keinot ja menettelyt, joiden tarkoituksena on turvata oikeuksien ja velvollisuuksien toteutuminen yksityisen ja viranomaisen välisessä hallinto-oikeudellisessa suhteessa
Explanation

Ennalta vaikuttava eli preventiivinen oikeusturva liittyy lähinnä asian käsittelyyn ja viranomaisen menettelyyn. Asianmukaisella menettelyllä ja hyvällä hallinnolla voidaan jo etukäteen, ennakoivasti suojata yksityisen oikeuksia ja etuja. Oikeusturvan jälkikäteiset eli korjaavat takeet puolestaan pyrkivät tapahtuneen virheen, laiminlyönnin tai lainvastaisen menettelyn johdosta tehdyn lainvastaisen päätöksen korjaamiseen. Jälkikäteisten oikeusturvakeinojen pääsisältönä on hallintopäätöksen tai hallintomenettelyn korjaaminen sekä päätöksen oikaiseminen, muuttaminen ja kumoaminen.

Oikeusturvakeinoina tehokkaimpia ovat korjaus-, valitus- ja oikaisumenettelyt, koska päätös on niiden perusteella muutettavissa tai kumottavissa. Sen sijaan hallintokantelu, laillisuusvalvonta hallinnossa ja virkavastuun toteuttaminen eivät ainakaan välittömästi voi johtaa lainvastaisen päätöksen korjaamiseen tai muuttamiseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Olli Mäenpää

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2022: Oikeustiede:oikeusturva (hallinto-oikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusturva (hallinto-oikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg