Oikeustiede:oikeusturvavakuutus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeusturvavakuutus

oikeusturvavakuutus
Definition asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen turvaamiseksi otettu vakuutus
Explanation

Oikeusturvavakuutuksesta, joka otettiin meillä käyttöön vuonna 1968, on kehittynyt vähitellen merkittävä täydennys kansalaisten oikeusturvaan. Yksityisillä ihmisillä on siten mahdollisuus parantaa itse maksamansa vakuutuksen avulla omaehtoisesti oikeusturvaansa. Oikeusturvavakuutuksia ei kuitenkaan ole yleensä tarjolla itsenäisinä vakuutuksina, vaan ne liittyvät yleisimmin yhdistelmävakuutuksiin esimerkiksi kotivakuutuksen, autovakuutuksen, kiinteistö- ja maatilavakuutuksen, matkavakuutuksen ja ryhmävakuutusten osana.

Oikeusturvavakuutuksista korvataan yleensä vakuutetulle aiheutuneet tarpeelliset kustannukset riita- ja rikosasioissa, kuitenkin eräin poikkeuksin. Vakuutetuilla itsellään on kuluista tietynsuuruinen omavastuu ja kustannukset korvataan vain vahvistettuun enimmäismäärään asti.

Oikeusturvavakuutuksella on suurin merkitys sellaisille keskituloisille henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä saada yhteiskunnan kustantamaa maksutonta oikeusapua, mutta joille oikeudenkäynti varsinkin laajoissa ja vaikeissa asioissa muodostaisi kuitenkin huomattavan kuluriskin. Myös maksuttomaan oikeusapuun oikeutetun tulee ensisijaisesti käyttää oikeusturvavakuutustaan, jos hänellä on tällainen vakuutus.

Käytetyt lähteet: Asianajajaliiton oikeusturvavakuutusopas 12.12.2014 (www.asianajajat.fi > Asianajajaliitto > Tietopankki Aada),

Perustietoa oikeusturvavakuutuksista 13.6.2013. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE (https://fine.fi > Julkaisut)
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

JokelaA2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:oikeusturvavakuutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusturvavakuutus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →