Oikeustiede:puolustus rikosasioissa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

puolustus rikosasioissa

puolustus rikosasioissa
Definition oikeusvaltiossa rikoksesta epäillyllä ja syytetyllä tulee olla oikeus puolustukseen
Explanation

Puolustukseen kuuluu ensinnäkin se, että asianomaisen tulee saada tietoonsa, mistä häntä epäillään tai syytetään. Toiseksi asianomaisella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa tutkinnan ja oikeudenkäynnin kulkuun ja saada omat näkökohtansa ja todisteensa siinä esitetyiksi ja huomioon otetuiksi. Kolmanneksi epäillyllä ja syytetyllä pitää olla oikeus pätevään oikeusavustajaan, jolla on tosiasialliset mahdollisuudet asian ajamiseen.

Puolustuksen oikeudet kuuluvat hyvin monen ihmisoikeussopimuksen takaamiin oikeuksiin. Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan takaaman oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimukset ulottuvat myös rikosasian esitutkintaan, vaikka varsinaisesti artikla asettaa vaatimuksia syyteasian käsittelylle tuomioistuimessa. Artiklan toisessa kappaleessa säädetään syyttömyysolettamasta, jonka myötä syyttäjällä on rikosasioissa todistustaakka. Syytetty voi halutessaan pysyä passiivisena. Artiklan kolmannessa kappaleessa taataan rikoksesta syytetylle vähimmäisoikeudet. (ks. Laajempi kuvaus)
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Fredman

Related Concepts

Sources

FredmanM2013, Helminen&al2014, s. 178-225, JokelaA2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:puolustus rikosasioissa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:puolustus rikosasioissa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →