Oikeustiede:oikeuskieli

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeuskieli | juridinen kieli | oikeudellinen kieli

oikeuskieli
lakikieli(laajassa mielessä)
juridinen kieli
oikeudellinen kieli
Definition kielimuoto, jota käytetään oikeudellisessa viestinnässä ja jolla on sanastollisia ja tyylillisiä erityispiirteitä
Explanation Oikeuskieli on vakiintunut erityisenä ilmauksena vasta viime vuosikymmeninä. Aiemmin kaikkinaiseen juridisluonteiseen kielenkäyttöön viitattiin termillä lakikieli, joka myös nykyisin esiintyy usein laajassa merkityksessä, ts. oikeuskieli-sanan synonyyminä. Toisaalta lakikieli-termiä saatetaan käyttää suppeassa mielessä. Tällöin termi viittaa pelkästään säädöskieleen, ts. lainsäätäjän kielenkäyttöön.

Virkakieli voidaan määritellä eri tavoin: kyse on joko oikeuskielen yläkäsitteestä tai sille rinnakkaisesta ja osin päällekkäisestä käsitteestä.

Lakimiesslangi (juristijargon) viittaa juristien vapaaseen, epäviralliseen kielenkäyttöön oman ammattiryhmänsä tai virastonsa piirissä. Lakimiesslangia ei ole tarkoitettu virallisiin asiakirjoihin, eikä ylipäätään ulkopuolelle suuntautuvaan viestintään. Siksi se on yleensä ulkopuolisen näkökulmasta vaikeasti ymmärrettävää tai suorastaan käsittämätöntä. Lakimiesslangin ja varsinaisen oikeuskielen raja on häilyvä, ja slangi-ilmaukset saattavat sisältää myös juridisia (usein vanhahtavia) termejä, kuten ilmauksessa "ryypätä fatalji" (ts. jättää jokin toimenpide tekemättä määräajassa unohtamisen tai vastaavan syyn vuoksi).

Kuriaalikieli (sanasta curia) oli aikoinaan (1800-luvulla) neutraali ilmaus, joka tarkoitti tuomioistuinten ja hallintoviranomaisten käyttämää kieltä. Nykyisin ilmausta käytetään lähinnä pejoratiivisesti: sillä viitataan (viranomaisten) koukeroiseen ja kankeaan ilmaisutapaan.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Related Concepts

Sources

HeikkinenV2002, Heikkinen&al2000, MattilaH2008, MattilaH2012c, MattilaH2012, MattilaH2013, NiemivuoM2008, PajulaP1960, TiililäU2009, Foley&al2008, Piehl&Vihonen2010, Mattila&al2010, MattilaH2017

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.3.2021: Oikeustiede:oikeuskieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuskieli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →