Oikeustiede:kuriaalikieli

From Tieteen termipankki

kuriaalikieli | kansliatyyli | virastotyyli

kuriaalikieli
kansliatyyli
virastotyyli
Definition

1. (hist.) tuomioistuinten ja virastojen käyttämä kieli

2. (nyk.) tuomioistuinten ja virastojen mutkikas ja kankea kielenkäyttö
Explanation

Kuriaalikieli eli kansliatyyli (virastotyyli) tarkoittaa tuomioistuinten ja virastojen käyttämää kieltä. Se on siten oikeuskielen ja virkakielen alalaji.

Aiemmin ilmausta kuriaalikieli käytettiin täysin neutraalissa mielessä. Nykyisin ilmaus on pejoratiivinen ja sillä on historiallinen sävy: kuriaalikielellä viitataan yleensä tuomioistuinten ja virastojen aiemmin käyttämään mutkikkaaseen ja kankeaan kieleen. Siksi neutraalissa kielenkäytössä puhutaan mieluummin tuomioistuinkielestä ja virkakielestä.

Alkuaan latinankielinen sana curia viittasi Roomassa kuuriakokoukseen, sittemmin senaattiin. Myöhemmin sanaa on käytetty mm. katolisen kirkon ja maallisten valtioiden keskushallinnosta ja erilaisista tuomioistuimista. Esimerkiksi Ranskan kuninkaalliset ylioikeudet esiintyvät latinankielisissä teksteissä curia nimellä (vrt. nykyranskan Cour d’appel). Toisaalta curia tarkoitti eri maissa, mm. Suomessa, kaupunkien alioikeuksia.
Additional Information
Kirjoittaja: Jukka Kemppinen

Related Concepts

Sources

KemppinenJ1992

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2022: Oikeustiede:kuriaalikieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kuriaalikieli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →