Oikeustiede:oikeustietosanakirja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeustietosanakirja | oikeusensyklopedia | juridinen ensyklopedia

oikeustietosanakirja
oikeusensyklopedia
juridinen ensyklopedia
Definition aakkosellinen hakuteos, jonka tietoaines kattaa yleisluonteisesti jonkin oikeudellisen kokonaisuuden kansainvälisellä tai kansallisella tasolla (oikeusryhmän, oikeusjärjestyksen, oikeuslohkon jne.) ja jonka sana-artikkelit sisältävät juridista tietoa enemmän kuin pelkän käsitemääritelmän verran
Explanation

Oikeustietosanakirjan (osittaisena) synonyyminä voidaan käyttää ilmausta oikeusensyklopedia tai juridinen ensyklopedia. Tavallisesti viimeksi mainitut ilmaukset ymmärretään kattavammiksi kuin oikeustietosanakirja: ne tarkoittavat aakkosellisten yleisteosten lisäksi vastaavia systemaattisia teoksia. Ilmaus oikeustietosanakirja voi kuitenkin saada myös laajemman sisällön: tietoalan kirjallisuudessa on puhuttu systemaattisista tietosanakirjoista, ja vastaavasti saatetaan käyttää nimitystä ’systemaattinen oikeustietosanakirja’.

Oikeustietosanakirjan ja oikeussanakirjan välinen ero on häilyvä. Oikeussanakirja koostuu juridisten ilmausten määritelmistä ja/tai käännöksistä toiselle kielelle. Joissakin oikeussanakirjoissa on termien ilmentämistä käsitteistä myös substanssitietoa lyhyehköinä tietoiskuina. Tällöin niitä nimitetään usein ensyklopedisiksi oikeussanakirjoiksi.

Saksan kielellä oikeustietosanakirjoista käytetään usein nimitystä Rechtslexikon, mutta myös Rechtswörterbuch ja juristisches Wörterbuch esiintyvät luonteeltaan ensyklopedisen tietoteoksen merkityksessä. Romaanisilla kielillä vallitsevat latinan dictionarium-, repertorium- tai encyclopaedia-sanojen muunnokset. Englantilaisella kielialueella käytetään yleisesti viimeksi mainittua sanaa.

Edellä tarkoitetuista oikeusensyklopedioista on erotettava maassamme 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa professuurien ja dosentuurien nimikkeissä esiintynyt lainopin ensyklopedia. Termi viittasi tieteenalaan, joka vastasi lähinnä yleistä oikeustiedettä tai oikeusteoriaa. Esikuva saatiin Ruotsista, jossa ensimmäinen professuuri oppiaineessa juridisk encyklopedi perustettiin Uppsalan yliopistoon 1840-luvulla.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Equivalents

Rechtslexikon (luo nimityssivu)saksa
Rechtswörterbuch (luo nimityssivu)saksa
juristisches Wörterbuch (luo nimityssivu)saksa

Related Concepts

Sources

MattilaH1992, s. 19-43, MattilaH1989, s. 1066-1989, MattilaH1994, s. xix-xliii

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 10.4.2021: Oikeustiede:oikeustietosanakirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeustietosanakirja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →