Oikeustiede:oikeuskieli

    Tieteen termipankista

    oikeuskieli | juridinen kieli | oikeudellinen kieli

    oikeuskieli
    lakikieli (laajassa mielessä)
    juridinen kieli
    oikeudellinen kieli
    Määritelmä kielimuoto, jota käytetään oikeudellisessa viestinnässä ja jolla on sanastollisia ja tyylillisiä erityispiirteitä
    Selite

    Oikeuskieli on vakiintunut erityisenä ilmauksena vasta viime vuosikymmeninä. Aiemmin kaikkinaiseen juridisluonteiseen kielenkäyttöön viitattiin termillä lakikieli, joka myös nykyisin esiintyy usein laajassa merkityksessä, ts. oikeuskieli-sanan synonyyminä. Toisaalta lakikieli-termiä saatetaan käyttää suppeassa mielessä. Tällöin termi viittaa pelkästään säädöskieleen, ts. lainsäätäjän kielenkäyttöön.

    Virkakieli voidaan määritellä eri tavoin: kyse on joko oikeuskielen yläkäsitteestä tai sille rinnakkaisesta ja osin päällekkäisestä käsitteestä.

    Lakimiesslangi (juristijargon) viittaa juristien vapaaseen, epäviralliseen kielenkäyttöön oman ammattiryhmänsä tai virastonsa piirissä. Lakimiesslangia ei ole tarkoitettu virallisiin asiakirjoihin, eikä ylipäätään ulkopuolelle suuntautuvaan viestintään. Siksi se on yleensä ulkopuolisen näkökulmasta vaikeasti ymmärrettävää tai suorastaan käsittämätöntä. Lakimiesslangin ja varsinaisen oikeuskielen raja on häilyvä, ja slangi-ilmaukset saattavat sisältää myös juridisia (usein vanhahtavia) termejä, kuten ilmauksessa "ryypätä fatalji" (ts. jättää jokin toimenpide tekemättä määräajassa unohtamisen tai vastaavan syyn vuoksi).

    Kuriaalikieli (sanasta curia) oli aikoinaan (1800-luvulla) neutraali ilmaus, joka tarkoitti tuomioistuinten ja hallintoviranomaisten käyttämää kieltä. Nykyisin ilmausta käytetään lähinnä pejoratiivisesti: sillä viitataan (viranomaisten) koukeroiseen ja kankeaan ilmaisutapaan.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HeikkinenV2002, Heikkinen&al2000, MattilaH2008, MattilaH2012c, MattilaH2012, MattilaH2013, NiemivuoM2008, PajulaP1960, TiililäU2009, Foley&al2008, Piehl&Vihonen2010, Mattila&al2010, MattilaH2017

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:oikeuskieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeuskieli.)