Oikeustiede:vakaa hallintaoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

vakaa hallintaoikeus

vakaa hallintaoikeus
Definition historiallinen, ajallisesti rajoittamaton kiinteistöön (maahan) kohdistuva käyttöoikeus, joka sisällöltään on lähellä omistusoikeutta
Explanation Vanhastaan maalla on ollut kolme luontoa, rälssiluonto, perintöluonto ja kruununluonto. Kruununluontoista maata ei voitu luovuttaa omistusoikeuksin, vaan luovutus tapahtui vakain hallintaoikeuksin. Nyttemmin maan kolmijako on poistunut kiinteistöjärjestelmästämme. Uusia vakaita hallintaoikeuksia ei myöskään enää voida perustaa. Vakaata hallintaoikeutta ehdolliseen tonttiin on maakaaren (540/1995) tultua voimaan pidettävä kiinteistön omistusoikeutena. Muita vakaita hallintaoikeuksia saattaa yhä olla olemassa. Ennen maakaaren voimaantuloa perustettu vakaa hallintaoikeus on maakaaren voimaanpanolain (541/1995) 18a §:n mukaan lainhuudatusta vastaavan kirjaamisvelvollisuuden alainen. Se voi myös olla kiinteistökiinnityksen kohteena.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Kartio

Related Concepts

Sources

KartioL2001, s. 68-69, Tepora&al2010, s. 26-28, Kaisto&Tepora2012, s. 569-572

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.6.2020: Oikeustiede:vakaa hallintaoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vakaa hallintaoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →