Oikeustiede:liikehuoneiston vuokra

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

liikehuoneiston vuokra

liikehuoneiston vuokra
Definition Liikehuoneiston vuokra on huoneenvuokra, jossa vuokrattua huoneistoa käytetään muuhun kuin asumiseen. Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö. Jos se on asuminen, kyse ei ole liikehuoneiston vuokrasta. Jos päätarkoitus on muu kuin asuminen, se on liikehuoneiston vuokraa. Vuokralaiselle on voitu antaa lisäksi maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.
Explanation Huoneenvuokralainsäädännön on tarkoitus kattaa kaikki huoneiston vuokraa koskevat vaihtoehdot. Koska asunnon vuokrassa on enemmän pakottavaa sääntelyä kuin liikehuoneiston vuokrassa, asianmukaisena on pidetty, että liikehuoneiston vuokraa koskevia säännöksiä sovelletaan niiden huoneistojen vuokraan, jotka eivät ole varsinaisesti asuntoja tai liikehuoneistoja. Esimerkkinä voidaan mainita autotalli. Autotallin ja muiden vastaavien tilojen vuokrasta ei ole tarpeen antaa pakottavia määräyksiä.

Liikehuoneisto onkin lainsäädännöstä johtuen lievästi harhaan johtava termi. Varsinaista liikehuoneiston määritelmää ei vuokralainsäädännöstä ole löydettävissä, koska sitä ei ole tarvittu.

Kun vuokran kohteena on liikehuoneisto, vuokrasopimus tuo vuokralaiselle oikeuden käyttää myös kiinteistöä, jolla rakennus sijaitsee (liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain 1 §:n 2 momentti). Liikehuoneiston vuokrauksesta annettua lakia sovelletaan myös vuokrasuhteen johdosta vuokralaisen käytössä oleviin kiinteistön tai rakennuksen yhteisiin tiloihin ja laitteisiin (liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain 1 § 3 momentti).

Liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain säännöksistä voidaan sopimuksella poiketa, ellei sitä ole laissa kielletty. Säännösten pakottavuus on vähäisempää kuin asunnon vuokrassa.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kanerva&Kuhanen2013, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.9.2020: Oikeustiede:liikehuoneiston vuokra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liikehuoneiston vuokra.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →