Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokra

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

asuinhuoneiston vuokra

asuinhuoneiston vuokra
asunnon vuokra
Definition Asunnon vuokra, asuinhuoneiston vuokra, on huoneenvuokra, jossa vuokrattua huoneistoa käytetään asumiseen. Huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttö. Vuokralaiselle on voitu antaa lisäksi maa-alue käytettäväksi huoneiston yhteydessä.
Explanation Huoneenvuokra on yleisnimi rakennuksen tai sen osan vuokralle. Rakennuksia ja niissä olevia tiloja käytetään moniin tarkoituksiin. Ne voidaan saada käyttöön hankkimalla omistusoikeus tiloihin tai vuokraamalla taikka muutoin sopimalla tilojen käytöstä. Vuokrasopimusta tehtäessä erittäin merkittävä seikka on yleensä tilojen tuleva käyttötarkoitus. Sovellettava laki määräytyy kohteen käyttötarkoituksen mukaan.

Kun vuokran kohteena oleva asunto on rakennus, kuten omakotitalo omalla tontilla, vuokrasopimus tuo vuokralaiselle oikeuden käyttää myös kiinteistöä, jolla rakennus sijaitsee. Jos taas on kyse kerrostalossa olevasta huoneistosta, vuokralaisen käyttöoikeus koskee rakennuksen yhteisiä tiloja ja laitteita siten kuin muutkin asukkaat niitä käyttävät (asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 1 §:n 3 momentti). Yhteiset tilat ja laitteet ovat siten talon asukkaiden yhteiskäytössä eikä huoneiston hallintaperuste ratkaise käyttöoikeutta.

Jos sopimustyypistä on säädetty oma lakinsa, usein on niin, että lain soveltamisalasäännös määrittää sopimustyypin. Näin on myös asuinhuoneiston vuokrassa. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 1 §:ssä määritetään asuinhuoneiston vuokran keskeinen sisältö. Laissa on kuitenkin jätetty paljon mahdollisuuksia sopia asioista laista poikkeavasti, sillä laki on pakottava vain, jos niin on säädetty. Lähtökohta on sopimusvapaus.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kanerva&Kuhanen2011, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.1.2021: Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokra.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →