Oikeustiede:hallitusneuvottelujen vetäjä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hallitusneuvottelujen vetäjä

hallitusneuvottelujen vetäjä
Definition henkilö, joka eduskuntavaalien jälkeen suurimman eduskuntaryhmän päätöksin asetetaan johtamaan eduskunnassa käytäviä neuvotteluja pääministeriehdokkaasta, valtioneuvoston kokoonpanosta ja hallitusohjelmasta.
Explanation Vuoden 2000 perustuslakiuudistuksessa valtioneuvoston muodostamismenettely siirrettiin tasavallan presidentiltä eduskunnan johdettavaksi. Perustuslain 61 §:n säännöksiä hallituksen muodostamismenettelystä ja pääministerin valinnasta täydennettiin eduskuntaryhmien sopimuksin menettelytapakaaviolla pääministerivalintaan tähtäävistä toimenpiteistä. Sääntöjä seurataan vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista toiseen. Samoja sääntöjä noudatetaan myös, jos valtioneuvosto eroaa tehtävästään kesken vaalikauden.

Jo ennen vuoden 2000 perustuslain voimaantuloa, vuoden 1999 valtiopäivillä eduskuntaryhmät sopivat, että pääministerin valintaan eduskunnassa ja hallituksen nimittämiseen johtavat neuvottelut käydään vaalien jälkeen suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajan toimesta ja käytännössä asianomaisen puolueen puolue-elinten myötävaikutuksella.

Neuvottelujen alussa kaikki eduskuntaryhmät osallistuvat niihin. Perustuslain ensimmäisellä voimassaolovuosikymmenellä neuvottelujen vetäjä on esittänyt kaikille eduskuntaryhmille samansisältöisen kirjallisen kysymysluettelon. Sen tarkoituksena on saada kokonaiskuva eduskuntaryhmien halukkuudesta yhteistyöhön hallituspuolueina sekä eduskuntaryhmien kannanotot ajankohtaisiin valtioneuvoston ratkaistaviksi tuleviin asiakokonaisuuksiin kuten keskeisiin lainsäädäntöhankkeisiin ja edessä olevien valtiontaloudellisten ongelmien ratkaisemiseen.

Vastaukset saatuaan neuvottelujen johtaja tekee päätelmät siitä, minkä ryhmien ja puolueiden kesken neuvotteluja jatketaan, ja mitkä eduskuntaryhmät ja puolueet jäävät jatkoneuvottelujen ulkopuolelle. Jatkoneuvotteluja ei tämän jälkeen ole enää käyty eduskunnassa.

Hallitusneuvottelujen vetäjä valittiin sittemmin vuosina 2000-2011 säännöllisesti ensin pääministeriehdokkaaksi ja jatkossa pääministeriksi.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2021: Oikeustiede:hallitusneuvottelujen vetäjä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallitusneuvottelujen vetäjä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg