Oikeustiede:enemmistöhallitus
enemmistöhallitus
enemmistöhallitus |
Määritelmä
valtioneuvosto, yleiskielessä Suomen hallitus, jonka ovat sopimuksin perustaneet puolueet, joiden eduskuntaryhmiin kuuluvat kansanedustajat muodostavat enemmistön eduskunnassa.
Selite
Suomalaisessa monipuoluejärjestelmässä, toisin kuin kaksipuoluejärjestelmissä, yksikään puolue ei vaaleissa saa vaalipiirijakojärjestelmän seurauksena niin monta paikkaa eduskunnassa, eli jäsentään valituksi kansanedustajaksi, että asetettava uusi hallitus voisi tukeutua tähän ryhmittymään siten, että hallitus ja sen yksittäiset jäsenet "nauttisivat eduskunnan luottamusta" parlamentarismin perussäännöksen, perustuslain 3.2 §:n, edellyttämällä tavalla.
Enemmistöhallituksen perustaminen vaatii perustuslaissa säänneltyjä hallitusneuvotteluja (PeL 61 §) ja kahden tai useamman puolueen välistä poliittista sopimista yhteistoiminnasta hallituspuolueina sekä sopimista tulevan hallituksen pääministeristä, muista ministereistä, ministeriötehtävien jaosta ja hallituskauden toiminnan yksityiskohtaisesta suunnitelmasta (hallitusohjelma).Lisätiedot
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- eduskunta
- eduskuntaryhmä
- hallituspuolue
- hallitustyypit
- kaksipuoluejärjestelmä
- kansanedustaja
- monipuoluejärjestelmä
- parlamentarismi
- valtioneuvosto (valtiosääntöoikeus)
- virkamieshallitus
- vähemmistöhallitus
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:enemmistöhallitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:enemmistöhallitus.)