Kielitiede:teema

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

teema

teema
Definition
1. tavallisesti lauseen alussa esiintyvä, tarkoitteeltaan tuttu lauseke, puheenaihe
2. lauseen ydinosanottajan semanttinen rooli.
Explanation

1. Prahan kielitieteellisen koulukunnan FSP:n (funktionaalisen lauseperspektiivin) kuvauksessa käytetty tekstuaalinen termi. Esim. lauseessa Uusi vuosi alkoi keskiviikkona on puheenaiheena tyypilliseen tapaan lauseen alussa eli teemapaikalla oleva subjekti. Vrt. reemaan, joka tuo lauseen loppuosassa esiin uutta tietoa. Lähes teeman synonyymeja ovat eri teoreettisissa kehyksissä käytetyt psykologinen subjekti ja topiikki.

2. Roolin nimityksenä teemaa on käytetty konseptuaalisessa semantiikassa; esim. lauseessa The window was open teemana on lauseke the window. Ydinosanottaja vastaa yleensä transitiivilauseen objektina olevaa NP:tä tai intransitiivilauseen subjektina olevaa NP:tä. [1]
Additional Information
VISK2008 Teemaksi sanotaan (1) lauseen teemapaikassa olevaa lauseketta, joka on sanajärjestykseltään neutraalissa lauseessa useimmiten subjekti tai syntaktisen lausetyypin edellyttämä adverbiaali: Tyttö kirjoitti kirjeen, Minulla on yksi lapsi. Teemana voi olla muukin lauseenjäsen, esim. Kirje allekirjoitettiin, Mistä tähän saisi apua?, Paikan sai nuorin hakija. Lauseen informaatiorakenteen kannalta teema viittaa tyypillisesti lauseen puheenaiheeseen eli siihen asiaan tai olioon, johon sanottu ensisijaisesti liittyy. Täten teema yleensä esitetään ennalta tunnettuna. Teema voi olla joko edellä mainittu, jatkuva teema (Suunnittelijan paikka oli vaativa, mutta sen sai nuorin hakija) tai vaihtuva teema (esim. edellisen jatkona Muita paikkoja ei tällä kertaa täytetty). (» § 1369–1372.) (2) Kielitieteellisessä kirjallisuudessa termiä teema käytetään joskus samassa merkityksessä kuin termiä patientti, etenkin konkreettisesti tai metaforisesti siirtyvästä entiteetistä.

Equivalents

teemaSuomen romanikieli
themeenglanti
temápohjoissaame
thèmeranska

Related Concepts

Sources

ELL, HakulinenA&KarlssonF1995, JackendoffR1987, KFT1993

References

  1. Nikanne1990:63

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.5.2022: Kielitiede:teema. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:teema.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →