Kielitiede:semanttinen rooli

From Tieteen termipankki

semanttinen rooli | temaattinen rooli | sijarooli

semanttinen rooli
temaattinen rooli
sijarooli (vanhentunut)
Definition verbin argumentin merkitystehtävä, joka ilmaisee sen tapaa osallistua verbin osoittamaan tilanteeseen
Explanation Semanttisia rooleja ovat esimerkiksi agentti eli tekijä (Lapsi haukkasi omenasta), patientti eli kohde (Omena pieneni). Tekstin tasolla semanttisten roolien analyysi on toisinaan yhdistetty semiotiikan aktanttianalyysiin.
Additional Information
VISK2008 Semanttisiksi rooleiksi kutsutaan verbin täydennysten (argumenttien) tyyppejä siltä kannalta, miten ne osallistuvat verbin ilmaisemaan tilanteeseen. Roolit riippuvat ensisijaisesti verbin merkityksestä. Keskeisiä semanttisia rooleja ovat agentti eli toiminnan elollinen alkuunpanija ja kokija eli tunteen tai muun mentaalisen tilan tai muutoksen elollinen osapuoli. Rooleina puhutaan myös esim. instrumentista eli välineestä ja tunneverbien yhteydessä tunnetilan ärsykkeestä. Semanttiset roolit ovat prototyyppikäsitteitä, eikä niitä voi tyhjentävästi eritellä tai luetella.

Equivalents

thematic roleenglanti
theta roleenglanti
semantic role (luo nimityssivu)englanti
semantihkalaš rollapohjoissaame
semantische Rollesaksa

Related Concepts

Sources

PajunenA1988, PajunenA2001, NikanneU1990, Onikki-RantajääsköT2001, LaitinenL1992, LaitinenL1988, HakulinenA&KarlssonF1995, SiiroinenM2001

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.7.2022: Kielitiede:semanttinen rooli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:semanttinen rooli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →