Kielitiede:semanttinen rooli

  From Tieteen termipankki

  semanttinen rooli | temaattinen rooli | sijarooli

  semanttinen rooli
  temaattinen rooli
  sijarooli (vanhentunut)
  Definition verbin argumentin merkitystehtävä, joka ilmaisee sen tapaa osallistua verbin osoittamaan tilanteeseen
  Explanation Semanttisia rooleja ovat esimerkiksi agentti eli tekijä (Lapsi haukkasi omenasta), patientti eli kohde (Omena pieneni). Tekstin tasolla semanttisten roolien analyysi on toisinaan yhdistetty semiotiikan aktanttianalyysiin.
  Additional Information
  VISK2008 Semanttisiksi rooleiksi kutsutaan verbin täydennysten (argumenttien) tyyppejä siltä kannalta, miten ne osallistuvat verbin ilmaisemaan tilanteeseen. Roolit riippuvat ensisijaisesti verbin merkityksestä. Keskeisiä semanttisia rooleja ovat agentti eli toiminnan elollinen alkuunpanija ja kokija eli tunteen tai muun mentaalisen tilan tai muutoksen elollinen osapuoli. Rooleina puhutaan myös esim. instrumentista eli välineestä ja tunneverbien yhteydessä tunnetilan ärsykkeestä. Semanttiset roolit ovat prototyyppikäsitteitä, eikä niitä voi tyhjentävästi eritellä tai luetella.

  Equivalents

  semantic role (luo nimityssivu)englanti (English)
  thematic roleenglanti (English)
  theta roleenglanti (English)
  semantihkalaš rollapohjoissaame (davvisámegiella)
  semantische Rollesaksa (Deutsch)

  Related Concepts

  Sources

  PajunenA1988, PajunenA2001, NikanneU1990, Onikki-RantajääsköT2001, LaitinenL1992, LaitinenL1988, HakulinenA&KarlssonF1995, SiiroinenM2001

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Kielitiede:semanttinen rooli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:semanttinen rooli.)