Kielitiede:objekti

From Tieteen termipankki

objekti

objekti
Definition

transitiivisen verbin kakkosargumentti;

verbin täydennyksenä toimiva nominaalinen lauseenjäsen, joka ilmaisee toiminnan kohteen
Explanation

Objekti voi olla taipumaton, esim. englanti The dog ate a cookie 'Koira söi keksin' tai se voi taipua sijamuodossa, esim. unkari Kávét iszom. 'Juon kahvia.'

Suomen kielessä objektin sijoja ovat genetiivi, nominatiivi, akkusatiivi sekä partitiivi. Lauseessa Kirjoitin pitkän kirjeen lauseke pitkän kirjeen on lauseen objekti.
Additional Information

VISK2008 Objekti on nominaalisen lauseenjäsentehtävän nimitys. Sillä tarkoitetaan verbin täydennystä, jonka sijoina vaihtelevat genetiivi, nominatiivi ja akkusatiivi (totaaliobjekti) sekä partitiivi (partitiiviobjekti). Sijanvaihteluun vaikuttavat eri tekijät: lauseen myönteisyys ja kielteisyys (Kirjoitin kirjeen, En kirjoittanut kirjettä), lauseen aspekti (Kirjoitin kirjeen, Kirjoitin kirjettä), tarkoitteiden määrä (Kirjoitin kirjeen, Kirjoitin kirjeet), se, puhutaanko joukosta tai aineesta kokonaisuutena (Kirjoitin kirjeet, Kirjoitin kirjeitä), sekä se, onko lauseessa perussubjekti vai ei (Kirjoitin kirjeen, Kirjoita kirje). Objektina voi olla myös lause (Kuulin, että hän tulee) tai infiniittirakenne (Haluan lähteä, Kuulin hänen tulevan). Objektilla ei ole selvää yhtenäistä merkitystehtävää, mutta prototyyppisessä tapauksessa se ilmaisee toiminnan kohteen; tällöin subjektitarkoite esim. aiheuttaa muutoksen objektitarkoitteen tilassa tai sijainnissa: He korjasivat talon. (» § 925–.)

Equivalents

objektosSuomen romanikieli
objectenglanti
objeʹkttkoltansaame
objektnorja
objeaktapohjoissaame
objektruotsi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.6.2022: Kielitiede:objekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:objekti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →