Kielitiede:propositio

  From Tieteen termipankki

  propositio

  propositio
  Definition lauseen merkityssisältö eli se mitä lause sanoo maailmasta
  Explanation
  Väitelauseella Pekka istuu, imperatiivilauseella Istu, Pekka! ja kysymyslauseella Istuuko Pekka? on siis sama propositio. Lauseen propositio on siis riippumaton lauseen muodosta, esimerkiksi modaalisesta lausetyypistä. Lausuman kysyvyyttä, ohjailevuutta tai muuta modaalisuutta ilmaisevat elementit eivät kuulu propositioon. Arkikielellä sanottuna propositio on siis väite, joka voi olla joko tosi tai epätosi.
  Additional Information
  VISK2008 Propositiolla tarkoitetaan sitä osaa lauseen merkityssisällöstä, jonka paikkansapitävyyttä voi arvioida eri tilanteissa. Väitelauseessa se voidaan yleensä samastaa lauseen merkityssisältöön, sen referentiaaliseen merkitykseen. Propositio on kuitenkin abstraktio, joka ei riipu siitä, onko lause muodoltaan esim. väite-, kysymys- tai käskylause, eikä siitä, mihin puhetoimintoon sitä käytetään tai missä yhteydessä. Niinpä esim. ilmausten Siivoa huoneesi ja Siivoatko huoneesi? voi katsoa sisältävän saman proposition.

  Equivalents

  propositiosSuomen romanikieli
  propositionenglanti

  Related Concepts

  Sources

  Allwood&al1980, VISK2008, KFT1993, HäkkinenK2007, LarjavaaraMa2007

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kielitiede:propositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:propositio.)