Kielitiede:propositio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

propositio

propositio
Definition lauseen merkityssisältö eli se mitä lause sanoo maailmasta
Explanation
Väitelauseella Pekka istuu, imperatiivilauseella Istu, Pekka! ja kysymyslauseella Istuuko Pekka? on siis sama propositio. Lauseen propositio on siis riippumaton lauseen muodosta, esimerkiksi modaalisesta lausetyypistä. Lausuman kysyvyyttä, ohjailevuutta tai muuta modaalisuutta ilmaisevat elementit eivät kuulu propositioon. Arkikielellä sanottuna propositio on siis väite, joka voi olla joko tosi tai epätosi.
Additional Information
VISK2008 Propositiolla tarkoitetaan sitä osaa lauseen merkityssisällöstä, jonka paikkansapitävyyttä voi arvioida eri tilanteissa. Väitelauseessa se voidaan yleensä samastaa lauseen merkityssisältöön, sen referentiaaliseen merkitykseen. Propositio on kuitenkin abstraktio, joka ei riipu siitä, onko lause muodoltaan esim. väite-, kysymys- tai käskylause, eikä siitä, mihin puhetoimintoon sitä käytetään tai missä yhteydessä. Niinpä esim. ilmausten Siivoa huoneesi ja Siivoatko huoneesi? voi katsoa sisältävän saman proposition.

Equivalents

propositiosSuomen romanikieli
propositionenglanti

Related Concepts

Sources

Allwood&al1980, VISK2008, KFT1993, HäkkinenK2007, LarjavaaraMa2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.12.2020: Kielitiede:propositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:propositio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →