Kielitiede:presuppositio
presuppositio
presuppositio |
Presuppositio voi koskea tarkoitteen olemassaoloa tai proposition todenmukaisuutta. Tarkoitteen olemassaoloa edellyttävä eksistentiaalinen presuppositio sisältyy esim. lauseisiin En ole nähnyt Kevätuhria ja Olen nähnyt Kevätuhrin, jotka edellyttävät, että teos Kevätuhri on olemassa. Proposition todenmukaisuutta voivat presupponoida erilaiset syntaktiset rakenteet, kuten ennen kuin -lause: Asuin / En asunut Tampereella ennen kuin muutin Helsinkiin edellyttää, että olen muuttanut Helsinkiin. Presuppositio voi kytkeytyä myös yksittäisiin sanoihin, kuten faktiiviverbeihin, jotka presupponoivat täydennyksensä proposition todenmukaisuuden: esimerkiksi Tiesin/En tiennyt, että olet asunut Tampereella esittää puhuteltavan aiemman Tampereella asumisen totena riippumatta puhujan aiemmasta tiedontilasta. Larjavaara (2007) käyttää yksittäisen lekseemin, kuten faktiiviverbin, aktivoimasta presuppositiosta termiä leksikaalinen presuppositio.
Yksittäisen lauseen kontekstitonta tulkintaa koskevan totuusehtosemanttisen määritelmän sijaan presupposition voi hahmottaa myös osaksi sitä, kuinka puhuja annostelee tietoa lausumaansa: presuppositio on taka-alaistettua informaatiota suhteessa lausuman pääsisältöön. Esimerkiksi lauseessa Siskoni kävi eilen Helsingissä eksistentiaalinen presuppositio ’minulla on sisko’ voi olla myös kuulijalle uusi tieto, mutta taka-alaistettu suhteessa lausuman pääviestiin ’tämä henkilö kävi eilen Helsingissä’.
Pragmaattiset presuppositiot ovat ilmauksella jaetuksi uskoteltuja taustaoletuksia ja vahvasti kontekstisidonnaisia. Larjavaaran (2007) ilmiöstä antama esimerkki Meidän puolueemme ei tahdo lisätä kansalaisten verotaakkaa eikä valtionvelkaa viestii herkästi, että muut puolueet tekisivät kuvatulla tavalla. Presupposition pragmaattisuus tarkoittaa, ettei taustaoletuksen täsmällinen tulkinta seuraa automaattisesti lauseen kieltomuodosta, vaan se vaatii taustakseen myös laajemman kontekstin ymmärrystä.Lähikäsitteet
- eksistentiaalinen presuppositio (alakäsite)
- implikaatio
- leksikaalinen presuppositio (alakäsite)
- looginen presuppositio
- pragmaattinen presuppositio (alakäsite)
Käytetyt lähteet
KFT1993, HakulinenA&KarlssonF1995, KarlssonF2004, LarjavaaraMa2007, SaeedJ2009, SalminenJ2024
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Kielitiede:presuppositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:presuppositio.)