Kielitiede:olosija

Tieteen termipankista

olosija

olosija
Määritelmä paikallissija, jonka merkitykseen sisältyy staattisuus
Selite Olosija on nimitys paikallissijalle, joka ilmaisee olemista jossain paikassa (vrt. erosija, tulosija, väyläsija). Suomen olosijat ovat inessiivi (esim. talo-ssa, venee-ssä) ja adessiivi (esim. talo-lla, venee-llä). Myös niin kutsuttu yleinen olosija essiivi (koto-na) on tapana laskea suomen olosijojen joukkoon. Myös muissa uralilaisissa kielissä esiintyy olosijoja. Useimmissa kielissä olosijoja on suomesta poiketen vain yksi. Tällaisia kieliä ovat muun muassa mordvalaiskielet ersä ja mokša, permiläiset kielet komi ja udmurtti, mari sekä samojedikielet, esimerkiksi tundranenetsi ja metsäenetsi. Unkarissa on useimmista muista uralilaisista kielistä poiketen kolme olosijaa.
Lisätiedot lat. esse = olla
VISK2008 Olosija on nimitys staattiselle paikallissijalle, joka ei ilmaise siirtymää tai muutosta. Olosijoja ovat inessiivi (Kuopiossa, jalassa, unissaan) ja adessiivi (Rovaniemellä, lähellä, rähmällään) sekä essiivi (reunempana, maanantaina). (» § 1235.)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

BartensR1999, BartensR2000, CreisselsD2011, Kenesi&Szécsényi2022, NikolaevaI2014, SaarinenS2022, SieglF2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.1.2025: Kielitiede:olosija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:olosija.)