Oikeustiede:vesistön pilaamiskielto
vesistön pilaamiskielto
vesistön pilaamiskielto |
Määritelmä
Vesistön pilaamiskielto on vanhastaan ollut vesilupaharkinnassa toiminnan sallittavuutta määrittävä kriteeri. Nykyisin se on osa kattavaa ympäristön pilaamisen rajoitussääntelyä.
Selite
Ennen vuoden 2000 kokonaisvaltaista ympäristönsuojelulainsäädäntöä vesien pilaamista koskeva sääntely sisältyi vesilainsäädäntöön, missä erilaisten hankkeiden luvantarpeen määrityksessä käytettiin kolmea vaikutuskynnystä: vesistön sulkemiskielto, vesistön muuttamiskielto ja vesistön pilaamiskielto. Lisäksi pohjavesien osalta oli vastaavasti pohjaveden muuttamiskielto ja pohjaveden pilaamiskielto. Kieltokynnysten avulla oli mahdollista tapauskohtaisesti ottaa paremmin huomioon vesimuodostuman sietokyky (resipienttiperiaate) kuin jos luvantarve olisi määräytynyt pelkästään teknisten hankeluetteloiden tai päästöarvojen avulla. Tämä systemaattinen ajattelutapa on säilynyt vesien osalta Suomen ympäristölupasääntelyssä, kun pilaavan toiminnan sääntely nykyisin kattaa ympäristön kaikki elementit, sillä luvanvaraisten hankkeita koskevien luetteloiden ohella vesistön pilaamiskiellon osoittama vaikutuskynnys on edelleen itsenäinen, täydentävä luvantarveperuste. Vesistön ja pohjaveden muuttamiskielloista sekä vesistön sulkemiskiellosta säädetään edelleen vesilaissa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo
Lähikäsitteet
- hajakuormitus
- kestävä käyttö
- pohjaveden pilaamiskielto
- resipienttiperiaate
- vesiensuojelu
- vesilupa, vesilupamenettely
- vesioikeus (oikeudenala)
- vesioikeus (tuomioistuin)
Käytetyt lähteet
HolloE1976, HolloE2014, PietiläJ1973
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:vesistön pilaamiskielto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vesistön pilaamiskielto.)