Oikeustiede:kestävä käyttö
kestävä käyttö
kestävä käyttö |
Luonnonvaratalouden osalta kestävän käytön merkitys ilmenee uusiutuvien luonnonvarojen sääntelyssä. Metsätaloudellisen lainsäädännön tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hoitoa ja käyttöä siten, että metsät antavat kestävästi hyvän tuoton samalla, kun niiden biologinen monimuotoisuus säilytetään. Vastaavasti kalastuslain tarkoituksena on parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuen järjestää kalavarojen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä käyttö ja hoito siten, että turvataan kalavarojen kestävä ja monipuolinen tuotto, kalakantojen luontainen elinkierto sekä kalavarojen ja muun vesiluonnon monimuotoisuus ja suojelu. Vaikka vesiluonnonvaran uusiutumiskyky ei ole samalla tavalla kulutuksesta riippuvainen, myös vesilain tavoitteena on edistää, järjestää ja sovittaa yhteen vesivarojen ja vesiympäristön käyttöä niin, että se on yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää.
Kulutuksenkin ohjauksessa kestävä käyttö ilmenee pyrkimyksenä hillitä neitseellisiin luonnonvaroihin perustuvien tuotteiden ja hyödykkeiden valmistusta ja saattamista markkinoille. Valmistus pyritään ohjaamaan kierrätyksen kautta saataviin uusioraaka-aineisiin. Keinona kulutuksen ja valmistuksen ohjaamiseen kestävän käytön suuntaan edistetään etenkin taloudellisin keinoin. Tavoite ilmenee esimerkiksi jätelainsäädännössä, jonka erääksi tehtäväksi on asetettu ehkäistä jätteistä ja jätehuollosta aiheutuvaa vaaraa ja haittaa terveydelle ja ympäristölle sekä vähentää jätteen määrää ja haitallisuutta sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä. Tämä ns. elinkaariajattelu on yhteydessä jätteitä aiheuttavan kulutuksen säästämiseen. Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden lainsäädännössä jätesääntely toteuttaa jätehierarkiaa.Kirjoittaja: Erkki J. Hollo
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Oikeustiede:kestävä käyttö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kestävä käyttö.)