Oikeustiede:ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus)

ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus)
Definition muutoksenhaku, johon on mahdollista ryhtyä varsinaista muutoksenhakua varten säädetyn määräajan kuluttua umpeen ja tuomion tultua lainvoimaiseksi
Explanation

Ylimääräisten muutoksenhakukeinojen salliminen perustuu siihen, että yhteiskunnan ja yksityisten etu vaatii selvästi väärien (virheellisten) tuomioiden korjaamista. Kun oikeusrauhan säilyttäminen edellyttää toisaalta lainvoimaisten tuomioiden mahdollisimman suurta pysyvyyttä, ylimääräinen muutoksenhaku voi olla käytettävissä vain painavin perustein ja rajoitetuin edellytyksin.

Suomessa on nykyisin käytössä kolme ylimääräistä muutoksenhakukeinoa oikeusasioissa: tuomiovirhekantelu (kantelu), lainvoimaisen tuomion purkaminen (tuomionpurku) ja menetetyn määräajan palauttaminen (oikeudenkäymiskaaren 31 luku). Ero kantelun ja tuomionpurun välillä on siinä, että kantelu kohdistuu menettelyllisiin virheisiin, kun taas purkua voidaan käyttää tuomiossa olevien asiavirheiden korjaamiseksi.

Käytetyt lähteet: Oikeudenkäymiskaari (4/1734)
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

JokelaA2009, JokelaA2015, s. 800-801, KoponenP2017

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →