Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus)
lainvoima
lainvoima |
Tuomioistuimen tuomion tai muun ratkaisun sanotaan olevan lainvoimainen, kun siihen ei enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Tuomiot tulevat näin lopullisiksi, mikä turvaa oikeussuhteiden pysyvyyttä ja oikeusrauhaa.
Tuomio on lainvoimainen, kun tuomioon ei ole haettu muutosta ja muutoksenhaun määräaika on mennyt umpeen. Tuomio voi olla osittain lainvoimainen, jos vain tuomion jostakin osasta on haettu muutosta. Tuomioistuimen ratkaisu on heti lainvoimainen, jos siihen ei poikkeuksellisesti voida lainkaan hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisu on heti lainvoimainen. Lainvoimaiseen ratkaisuun voidaan yleensä hakea muutosta ylimääräisin muutoksenhakukeinoin, jotka kuitenkin voivat menestyä vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.
Tuomio saa lopulliset oikeusvaikutukset, mm. oikeusvoimavaikutuksen, kun siitä tulee lainvoimainen. Tuomio saattaa kuitenkin olla täytäntöönpanokelpoinen jo ennen lainvoimaa.Kirjoittaja: Tatu Leppänen
Lähikäsitteet
- korkein oikeus
- muutoksenhaku (prosessioikeus)
- oikeusvoima (prosessioikeus)
- tuomio
- täytäntöönpanokelpoisuus
- ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus).)