Oikeustiede:tuomionpurku

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tuomionpurku

tuomionpurku
Definition ylimääräinen muutoksenhakukeino, jolla on mahdollista saada tuomioistuimen lainvoimainen tuomio kumottua ja tarvittaessa asia käsiteltyä uudelleen
Explanation

Tuomionpurkua eli lainvoimaisen tuomion purkamista voidaan käyttää tuomiossa olevien asiavirheiden korjaamiseksi, kun taas tuomiovirhekantelu kohdistuu menettelyllisiin virheisiin. Tuomionpurkua on kutsuttu myös restituutioksi.

Tuomionpurun edellytykset ovat erilaiset riita- ja rikosasioissa. Rikostuomion purkamiseen syytetyn vahingoksi vaaditaan painavammat perusteet kuin syytetyn eduksi tapahtuvassa purkamisessa. Lisäksi laissa on erityissäännöksiä yhteisen rangaistuksen oikaisemisesta ja sen varalta, että ratkaisu koskee väärää henkilöä.

Tuomion purkamista oikeusasioissa haetaan pääsääntöisesti korkeimmalta oikeudelta. Yksinkertaisissa ja selvissä asioissa purkua voidaan hakea kyseisen ratkaisun tehneeltä alemmalta tuomioistuimelta.

Käytetyt lähteet: Oikeudenkäymiskaaren (4/1734) 31 luvun 7–16 §
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

JokelaA2015, s. 807-819, LagerI1972

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:tuomionpurku. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tuomionpurku.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →