Oikeustiede:sopimuksen irtisanominen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sopimuksen irtisanominen

sopimuksen irtisanominen
Definition Sopimuksen irtisanominen tarkoittaa sopijapuolen ilmoitusta vastapuolelle siitä, että sopimus päättyy. Irtisanominen on yksipuolinen oikeustoimi, jonka seurauksena sopimus päättyy irtisanomisajan kuluttua.
Explanation Sopimus, joka on tehty olemaan voimassa toistaiseksi, ei jatku ikuisesti. Lähtökohtana meillä on, että toistaiseksi voimassa olevissa sopimussuhteissa vallitsee irtisanomisvapaus. Sopijapuoli, joka haluaa sopimuksen päättyvän, ilmoittaa siitä vastapuolelle eli irtisanoo sopimuksen. Kumpikin sopijapuoli voi irtisanoa sopimuksen haluamanaan ajankohtana. Irtisanominen ei edellytä erityistä oikeudellista perustetta, ellei toisin ole säädetty tai sovittu, eikä vastapuolen hyväksyntää. Se on yksipuolinen oikeustoimi, joka johtaa sopimuksen päättymiseen.

Irtisanominen on vapaamuotoinen oikeustoimi, ellei toisin ole säädetty tai sovittu. Sitä koskevaa yleistä sääntelyä ei ole, mutta esimerkiksi sekä asuinhuoneiston että vuokrahuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa on irtisanomista koskevaa sääntelyä. Irtisanomisaika on säädetyn pituinen, sovittu tai kohtuullinen riippuen sopimuksesta, sovellettavista säännöksistä tai sääntelemättömyydestä. Kohtuullinen aika arvioidaan sopimuksittain.

Sopimuksen irtisanomisesta on säädetty esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa (481/1995), liikehuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa (482/1995), maanvuokralaissa (258/1966) ja työsopimuslaissa (55/2001).
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, HemmoM2003, NorrosO2012, WirilanderJ1980

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.10.2020: Oikeustiede:sopimuksen irtisanominen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimuksen irtisanominen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →