Oikeustiede:toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus

toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus
Definition Toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella tarkoitetaan vuokrasopimusta, jonka päättymisajankohtaa ei ole sovittu vuokrasopimuksessa. Päättymisajasta voidaan sopia vuokrasuhteen kestäessäkin. Jos päättymisestä sovitaan, toistaiseksi voimassa ollut sopimus muuttuu määräaikaiseksi sopimukseksi.
Explanation Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen vastakohta on määräaikainen sopimus, joka päättyy määräajan loppuessa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus puolestaan jatkuu, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sopimuksen päättymään irtisanomisajan kuluttua. Toisella sopijapuolella ei yleensä ole oikeutta estää irtisanomista. Jos sopimusta ei irtisanota, se jatkuu. Sopimuksen sisältö voi muuttua ajan kuluessa. Osapuolet ovat voineet sopia muun muassa vuokran nousemisesta esimerkiksi elinkustannusindeksin mukaisesti tai vuokranantajan oikeudesta korottaa vuokraa vuosittain.

Vuokrasopimuksen irtisanomista on voitu rajoittaa sopimustyyppiä koskevassa lainsäädännössä. Esimerkkinä voidaan todeta asuinhuoneiston vuokralaisen suoja. Asuinhuoneiston vuokralaisen irtisanomissuojasta säädetään asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (481/1995) 56 ja 57 §:ssä. Mainitun 56 §:n soveltuessa vuokrasuhde voi jatkua irtisanomisesta huolimatta, 57 §:n soveltuessa vuokralainen voi saada vahingonkorvausta vuokrasuhteen päättymisestä.

Edellä on käytetty esimerkkinä asuinhuoneiston vuokraa. Toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta käytetään myös vuokrattaessa irtain esine, liikehuoneisto ja maa-alue. Lainsäädäntö ei ole kaikkien osalta samanlaista, vaan se vaihtelee. Toisaalta eivät sopimuksen kohteetkaan ole yhden sopimustyypin osalta samanlaiset. Esimerkiksi alivuokraa koskevat säännökset poikkeavat jonkin verran tavanomaisen asunnonvuokran sääntelystä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.7.2020: Oikeustiede:toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →