Oikeustiede:rakennusoikeus (esineoikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

rakennusoikeus (esineoikeus)

rakennusoikeus (esineoikeus)
Definition omistusoikeuteen tai rajoitettuun esineoikeuteen sisältyvä oikeutus kiinteistön käyttämiseksi rakentamistarkoituksiin
Explanation

Rakennusoikeudella on sekä julkis- että yksityisoikeudellinen puoli. Julkisoikeudellisesti tarkasteltuna rakennusoikeudella voidaan tarkoittaa kaavoitus- ja rakentamisoikeudellisessa päätöksenteossa muodostuvaa mahdollisuutta käyttää kiinteistöä rakentamiseen. Yksityisoikeudellisesti tarkasteltuna kysymys puolestaan koskee sitä, kuka saa käyttää hyväkseen tätä käyttömahdollisuutta.

Esineoikeuden kannalta rakennusoikeus on kiinteistöön hallinnollisella päätöksenteolla liitetty ominaisuus, josta voidaan sopia samalla tavoin kuin kiinteistön käytöstä muutoinkin. Rakennusoikeuden hyödyntämismahdollisuus kuuluu kiinteistön omistajalle, mutta tämä voi sopimuksin antaa kiinteistön rakentamismahdollisuuden sivulliselle esimerkiksi perustamalla kiinteistöön kohdistuvan maanvuokraoikeuden. Kiinteistön yhteisomistajat puolestaan voivat hallinnanjakosopimuksella sopia rakennusoikeuden jakamisesta keskinäisissä suhteissaan. Sopiminen ei kuitenkaan saa olla ristiriidassa rakennusoikeutta määrittävän hallinnollisen normiston – kuten asemakaavan – kanssa.

Kiinteistön omistajanvaihdoksissa ja käyttösuhteiden muutoksissa rakennusoikeus seuraa kiinteistön esineoikeudellista kohtalonyhteyttä, eikä esimerkiksi asemakaavan mukaista käyttämätöntä rakennusoikeutta voida myydä tai vuokrata itsenäisenä oikeutena.
Additional Information
Kirjoittaja: Martti Häkkänen

Related Concepts

Sources

MajamaaV1986, s. 546-560, TeporaJ2004, s. 321-365, HolloE2006, s. 162, HäkkänenM2011, s. 359-430

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Oikeustiede:rakennusoikeus (esineoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:rakennusoikeus (esineoikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →