Oikeustiede:oikeuspaikka/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Oikeuskehitys Muinaissuomalaisten heimojen keskuudessa kokoonnuttiin päättämään oikeusriidoista ja muista yhteisistä asioista erityisille käräjäpaikoille, joita sijaitsi käräjämäillä ja vesistöjen varsilla. Samoin oikeuspaikkaa vastaava latinankielinen termi forum on alkuaan tarkoittanut kauppatoria eli paikkaa, jossa tuomioistuimet vanhassa Roomassa pitivät istuntojaan. Kehittyneemmissä oloissa oikeudenkäynti on tapahtunut yleensä sitä varten varatuissa sisätiloissa, joita sanotaan oikeuden istuntosaleiksi (ks. käräjäsalit).
Yleinen oikeuspaikka riita-asioissa Yleinen oikeuspaikka riita-asioissa on vastaajan kotipaikan ja vakituisen asuinpaikan tuomioistuin (forum domicilii). Sääntö on perustunut alkuaan tuomioistuimen tuomiopiirissään siellä asuviin henkilöihin nähden käyttämään tuomiovaltaan, mutta sittemmin lähinnä siihen, että vastaajaksi haastetun henkilön on helpointa saapua oikeuteen ja puolustautua kotipaikkakunnallaan.
Luonnollisen henkilön kotipaikalla ja vakituisella asuinpaikalla tarkoitetaan hänen vakinaista ja pysyväistä asuinpaikkaansa. Ellei henkilöllä ole Suomessa vakinaista asuinpaikkaa, tulevat toissijaisina oikeuspaikkoina kysymykseen esimerkiksi vastaajan oleskelupaikan tai viimeisen asuinpaikan taikka omaisuuden sijaintipaikan tuomioistuimet.
Valinnaiset, ehdottomat ja toissijaiset oikeuspaikat riita-asioissa Tietyissä asioissa on käytettävissä yleisen oikeuspaikan lisäksi valinnaisia oikeuspaikkoja, joissa kantaja voi halutessaan saattaa asian vireille. Tällaisia ovat toimipaikan tuomioistuin (forum negotii), työn tekemispaikan tuomioistuin (forum solutionis), vahingon aiheuttamis- tai ilmenemispaikan tuomioistuin (forum delicti), riidan kohteena olevan kiinteän omaisuuden sijaitsemispaikan tuomioistuin (forum rei sitae) ja asiayhteyteen perustuva oikeuspaikka (forum connexitatis). Asiayhteyteen perustuviin oikeuspaikkoihin kuuluu myös vastakanteen oikeuspaikka (forum reconventionis), joka on sama kuin alkuperäisen kanteen oikeuspaikka.
Tietyt perhe- ja perintöoikeudelliset asiat on käsiteltävä laissa erikseen määrätyissä tuomioistuimissa. Tämä perustuu siihen, että näissä asioissa on asianosaisina usein vajaavaltaisia ja että tarvittava näyttö niissä on helpoimmin hankittavissa kyseisessä tuomioistuimessa. Tällaisia ehdottomia oikeuspaikkoja on käytössä muun muassa avioeroasioissa, avoliiton purkamisasioissa, isyysasioissa, lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa, adoptioasioissa ja jäämistöriidoissa. Esimerkiksi avioeroasiat käsitellään siinä käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä jommallakummalla puolisolla on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka ja jäämistöä tai kuolinpesää koskevat riidat käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä vainajalla oli viimeinen kotipaikka tai pysyvä asuinpaikka (forum hereditatis).
Lisäksi laissa on säännös toissijaisista oikeuspaikoista siinä tapauksessa, ettei asianosaisen käytettävissä ole muuten sellaista tuomioistuinta, jossa asia voitaisiin tutkia. Säännöksen tarkoituksena on taata asianosaisen oikeuteen pääsy (access to court) kaikissa tapauksissa.
Yleinen oikeuspaikka rikosasioissa Yleinen oikeuspaikka rikosasioissa on meillä vanhastaan rikoksen tekopaikan tuomioistuin (forum delicti). Vaihtoehtoisesti syyte voidaan tutkia myös siinä tuomioistuimessa, jonka tuomiopiirissä syytettävä asuu (forum domicilii) tai vakinaisesti oleskelee (forum demorationis), jos asian käsittely siinä katsotaan esitettävään selvitykseen, oikeudenkäynnistä aiheutuviin kustannuksiin ja muihin seikkoihin nähden soveliaaksi. Syyte Suomen ulkopuolella tehdystä rikoksesta tutkitaan pääsääntöisesti syytettävän asuin-, oleskelu- tai tapaamispaikan tuomioistuimessa.
Rikosyhteyteen perustuva oikeuspaikka ja rikosasian siirtäminen Saman henkilön tekemät eri rikokset on mahdollista käsitellä samassa menettelyssä silloinkin, kun rikokset muutoin kuuluisivat eri oikeuspaikkoihin (forum connexitatis). Sama koskee myös eri vastaajien tekemiä eri rikoksia, jos syytteiden yhteinen käsittely katsotaan soveliaaksi.
Erityisestä syystä rikosasia voidaan siirtää tuomioistuimesta toiseen, toimivaltaiseen tuomioistuimeen. Tällainen siirto on tarpeen silloin, kun alkuperäinen tuomioistuin osoittautuu toimivaltaa vailla olevaksi taikka kun asian käsittely toisessa tuomioistuimessa on tarkoituksenmukaisempaa.
Erityiset oikeuspaikat rikosasioissa Erityisiä oikeuspaikkoja rikosasioissa on muun muassa maan- ja valtiopetosten, sotilasrikosten ja meriasioiden osalta. Niissä on kysymys myös jutun laatuun perustuvasta asiallisen toimivallan sääntelystä käräjäoikeuksien kesken.
Lisätiedot Kirjoittaja: Antti Jokela