Oikeustiede:tuomioistuimen yleistoimivalta

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tuomioistuimen yleistoimivalta

tuomioistuimen yleistoimivalta
tuomioistuimen kansainvälinen toimivalta
Definition tietyn valtion tuomioistuimille kokonaisuutena kuuluva ratkaisuvalta erotuksena yksittäisen tuomioistuimen erityistoimivallasta
Explanation Yleistoimivallasta puhuttaessa kysymys on siitä, voidaanko tuomioistuimessa tutkia tapaus, jolla on liittymiä tuomioistuinvaltion lainkäyttöpiirin ulkopuolelle. Lisäksi yleistoimivaltakysymyksellä on merkitystä tunnustamis- ja täytäntöönpanovaiheessa pohdittaessa, onko asian ratkaisseella tuomioistuimella ollut tunnustamis- ja täytäntöönpanovaltion näkökulmasta hyväksyttävä toimivaltaliittymä ratkaisemaansa asiaan.

Kansainvälisen toimivallan laajuus on lähtökohtaisesti jokaisen valtion itsensä ratkaistavissa. Valtiosopimuksissa, joihin valtio on sitoutunut, voidaan kuitenkin rajata ja koordinoida kansainvälistä toimivaltaa. Edelleen Euroopan unionilla on kelpoisuus antaa lainsäädäntöä kansainvälisestä toimivallasta. Esimerkiksi Bryssel I-asetus siviili- ja kauppaoikeuden alalla sisältää tuomioistuimen kansainvälistä toimivaltaa koskevia säännöksiä.

Liian laajaksi tai liian suppeaksi säädetty toimivalta voi osoittautua ongelmalliseksi. Esimerkiksi liian laajaksi säädetty yleistoimivalta voi lisätä forum shopping ja forum race -ilmiöitä, jos laajan yleistoimivallan vuoksi yhtä useampi tuomioistuin on samanaikaisesti toimivaltainen. Laaja toimivalta voi myös osoittautua epäoikeudenmukaiseksi vastaajalle, jos hän joutuu vastaamaan vaatimuksiin tuomioistuimessa, johon hänellä on vain vähäinen yhteys tai ei yhteyttä lainkaan. Liian suppeaksi määritelty kansainvälinen toimivalta voi puolestaan olla ongelmallinen tuomioistuinvaltion kansalaisen oikeusturvan kannalta.
Additional Information
Kirjoittaja: Iina Tornberg

Related Concepts

Sources

BogdanM2008, s. 114-158, HelinM2013, s. 17-20 ja 42-44, WalamiesJ1982

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2020: Oikeustiede:tuomioistuimen yleistoimivalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tuomioistuimen yleistoimivalta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →