Oikeustiede:ne bis in idem

    Tieteen termipankista

    ne bis in idem

    ne bis in idem
    Määritelmä periaate, jonka mukaan "ei kahdesti samassa (asiassa)"
    Selite

    Periaate tarkoittaa rikosprosessioikeudessa sitä, että samasta asiasta ei voida antaa kahta tuomiota eli tuomioistuin ei saa ottaa uudestaan käsiteltäväksi sellaista seikkaa, joka jo on lainvoimaisella tuomiolla ratkaistu.

    Ne bis in idem -periaatteen sisältö on perinteisesti jaettu kahteen eri merkitykseen: ketään ei tule syyttää kahta kertaa samasta asiasta ja ketään ei tule rangaista kahdesti samasta asiasta. Sekä prosessijärjestelmän että yksittäisen henkilön on voitava luottaa tuomiolla vahvistetun oikeustilan pysyvyyteen. Ketään ei tule myöskään kuormittaa sillä, että häntä vastaan nostetaan rinnakkaisia syytteitä saman asian perusteella (lis pendens -periaate).

    Periaate on olennainen osa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Periaatteessa on kyse oikeusvoiman kunnioituksesta sekä ennustettavuuden ja vakauden luomisesta oikeudenkäyttöön. Siitä on säädetty Euroopan unionin perusoikeuskirjan 50 artiklassa, Euroopan ihmisoikeussopimuksen 7. lisäpöytäkirjan 4. artiklassa ja kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 14 artiklassa. Periaatteeseen kuuluvat ratkaisun lopullisuuden elementti, samuuden elementti sekä kolmas osatekijä, jota voidaan kutsua luonne-elementiksi. Lopullisia ovat kaikki lainvoimaiset ratkaisut rikosasiassa. Samuus liittyy siihen, onko tutkittavaksi tuleva asia sama vai eri kuin aikaisemmin ratkaistu. Luonne-elementin sisällön osalta on vaihtelua eri oikeuslähteissä, mutta lähtökohtana ovat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen luomat ns. Engel-kriteerit.

    Ne bis in idem -kieltoon liittyvä kansainvälinen ja kansallinen tulkinta ovat jatkuvassa muutoksessa. Ennen kaikkea ongelmia on aiheuttanut Suomessa se, millä edellytyksin veronkorotus verotusmenettelyssä estää myöhemmän veropetosoikeudenkäynnin. Oikeustila vakiintunee vasta ajan myötä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ari-Matti Nuutila

    Erikieliset vastineet

    ne bis in idemlatina (Latina)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    AspP2010, HeleniusD2010, Pellonpää&Gullans2011, PeltolaN2013, Vuorenpää2010-2011, VähätaloT-T2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:ne bis in idem. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ne bis in idem.)