Oikeustiede:ne bis in idem

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ne bis in idem

ne bis in idem
Definition periaate, jonka mukaan "ei kahdesti samassa (asiassa)"
Explanation

Periaate tarkoittaa rikosprosessioikeudessa sitä, että samasta asiasta ei voida antaa kahta tuomiota eli tuomioistuin ei saa ottaa uudestaan käsiteltäväksi sellaista seikkaa, joka jo on lainvoimaisella tuomiolla ratkaistu.

Ne bis in idem -periaatteen sisältö on perinteisesti jaettu kahteen eri merkitykseen: ketään ei tule syyttää kahta kertaa samasta asiasta ja ketään ei tule rangaista kahdesti samasta asiasta. Sekä prosessijärjestelmän että yksittäisen henkilön on voitava luottaa tuomiolla vahvistetun oikeustilan pysyvyyteen. Ketään ei tule myöskään kuormittaa sillä, että häntä vastaan nostetaan rinnakkaisia syytteitä saman asian perusteella (lis pendens -periaate).

Periaate on olennainen osa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Periaatteessa on kyse oikeusvoiman kunnioituksesta sekä ennustettavuuden ja vakauden luomisesta oikeudenkäyttöön. Siitä on säädetty Euroopan unionin perusoikeuskirjan 50 artiklassa, Euroopan ihmisoikeussopimuksen 7. lisäpöytäkirjan 4. artiklassa ja kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 14 artiklassa. Periaatteeseen kuuluvat ratkaisun lopullisuuden elementti, samuuden elementti sekä kolmas osatekijä, jota voidaan kutsua luonne-elementiksi. Lopullisia ovat kaikki lainvoimaiset ratkaisut rikosasiassa. Samuus liittyy siihen, onko tutkittavaksi tuleva asia sama vai eri kuin aikaisemmin ratkaistu. Luonne-elementin sisällön osalta on vaihtelua eri oikeuslähteissä, mutta lähtökohtana ovat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen luomat ns. Engel-kriteerit.

Ne bis in idem -kieltoon liittyvä kansainvälinen ja kansallinen tulkinta ovat jatkuvassa muutoksessa. Ennen kaikkea ongelmia on aiheuttanut Suomessa se, millä edellytyksin veronkorotus verotusmenettelyssä estää myöhemmän veropetosoikeudenkäynnin. Oikeustila vakiintunee vasta ajan myötä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari-Matti Nuutila

Equivalents

ne bis in idemlatina

Related Concepts

Sources

AspP2010, HeleniusD2010, Pellonpää&Gullans2011, PeltolaN2013, Vuorenpää2010-2011, VähätaloT-T2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:ne bis in idem. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ne bis in idem.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →