Oikeustiede:kodifikaatio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kodifikaatio | lakikirja | lakikokoelma | lakikoodeksi | lakikoonnos | lakikoodi | koodeksi | koonnos | koodi

kodifikaatio
lakikirja (yhtenäisenä säädöksenä)
lakikokoelma (yhtenäisenä säädöksenä)
lakikoodeksi
lakikoonnos
lakikoodi
koodeksi
koonnos
koodi
Definition

Kodifikaatio on yhtenäinen systemaattinen säädös, joka kattaa laajan asiakokonaisuuden, jonkin oikeudenalan, suuria osia oikeusjärjestyksestä tai oikeusjärjestyksen kokonaisuudessaan.

Termi voi myös viitata oikeuden koontamiseen toimintona (ks. Selite).
Explanation

Kodifikaation valmistamista nimitetään oikeuden kodifioinniksi eli koontamiseksi. Kodifioinnin yhteydessä oikeuden aineellinen sisältö yleensä muuttuu merkittävästikin, mutta oikeustila voi myös jäädä entiselleen.

Kodifikaatio-ilmausta käytetään välistä kodifioinnin synonyyminä. Yleensä kodifikaatiolla kuitenkin tarkoitetaan kodifiointitoiminnan tulosta. Tällöin kodifikaatio on synonyymi sanoille lakikirja (yhtenäisen säädöksen merkityksessä), lakikokoelma (yhtenäisen säädöksen merkityksessä), (laki)koodeksi, (laki)koonnos tai (laki)koodi. Näistä ilmauksista kodifikaatio ja koonnos ovat luonteeltaan ennen muuta luokittelevia, mutta lakikirja, lakikokoelma, koodeksi ja koodi esiintyvät suomalaisessa oikeuskirjallisuudessa myös ulkomaisten kodifikaatioiden nimien käännöksissä. Oikeushistoriallisissa yhteyksissä sana lakikirja voi viitata kotimaiseenkin kodifikaatioon: vuoden 1734 lakiin.

Toisaalta lakikirja ja lakikokoelma ovat suomen kielessä kaksiselitteisiä ilmauksia. Ne tarkoittavat paitsi kodifikaatioita myös sellaisia teoksia, joissa suuri määrä erillisiä lakeja on koottu samoihin kansiin systemaattisessa, kronologisessa tai aakkosjärjestyksessä (ks. lakikirja). Esimerkiksi Ranskan siviililakikirja (Code civil) ja Saksan siviililakikirja (Bürgerliches Gesetzbuch) ovat lainsäädännöllisiä kodifikaatioita, mutta Suomen Laki, Sveriges Rikes Lag ja Norges Lover ovat lakikirjoja jälkimmäisessä merkityksessä.

Kodifikaatioista ja kodifioinnista puhutaan joskus silloinkin, kun kyse on vain yksityisluonteisesta lakien yhteen kokoamisesta tai kapea-alaisesta koontamisesta. Erityisesti common law -maissa kodifioinnilla tarkoitetaan toisinaan tapanormien tai oikeuskäytännön kannanottojen muuntamista säädännäiseksi oikeudeksi missä laajuudessa tahansa. Myös Suomessa kodifiointi-termiä saatetaan oikeuskirjallisuudessa käyttää silloin, kun puhutaan alun perin oikeuskäytännössä muodostuneen säännön ottamisesta kirjoitettuun lakiin. Toisaalta ulkomaisten kodifikaatioiden nimissä ei suinkaan aina esiinny koodeksi-sana tai lakikirja-sana kyseisellä kielellä.
Additional Information


Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Related Concepts

Sources

BergP2007, BergerKP2010, CollinsH2008, CCW1975, KJIF2008, HeadJW2005, KMP1986, CLA2000, QCLC1990, NigliaL2015, SchulzeR2013, MäenpääO2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:kodifikaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kodifikaatio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg